11:36 / 05.12.2013 Общество

Полковника Олега Лиховського підозрюють у підробці посвідчення учасника бойових дій

Полковник медичної служби і екс-заступник начальника госпіталю військово-медичного управління СБУ Олег Лиховський може позбутися пільг, якими він користується як учасник бойових дій у Лівані. Військовослужбовця підозрюють у підробці документів, задля одержання матеріальних благ від держави. Про це йдеться в статті, опублікованій на інтернет-ресурсі ОРД «Бої за квадратні метри: військовослужбовці отримують пільги на підставі «липових» документів».

Полковник медичної служби Олег Лиховський справді перебував з 10 липня 2001-го року по 17 липня 2002-го року у службовому відрядженні в Лівані. На підставі цієї поїздки у 2005-му році він одержав посвідчення учасника бойових дій. А вже у жовтні 2006-го Олег Ігорович переїхав з сім’єю у трикімнатну квартиру на вулиці Саперно-слобідській у Києві.

«Хотілося б думати, що квадратні метри далися полковнику медичної служби «потом і кров’ю» в Лівані але ж ні – потрібними зв’язками в Україні. Такі висновки напрошується хоча б тому, що Ліван не входить в перелік держав, за перебування в яких надаються статуси учасника бойових дій. Це чітко зрозуміло з тексту Постанови Кабміну від 8 лютого 1994 року № 63», – написано в тексті публікації.

Автор статті також звертає увагу, що Олег Лиховський виконував гуманітарну функцію, тому  не міг брати участі у бойових діях фізично. І відповідно – отримувати законним шляхом посвідчення учасника бойових дій. Громадська організація «Антикорупційна рада України» вже зацікавилася бойовим минули» полковника Олега Лиховського. Активісти сподіваються, що державні органи перевірять наведену в публікації інформацію, а заодно і чистоту мундира «названого офіцера».

Як відомо, наша країна надавала свої війська в Косово, Ліберію, Конго, Придністров'я, Судан, Афганістан, Ліван та ін.  Після миротворчих місій багато високопосадовців сфабрикували посвідчення учасників бойових дій. При цьому вони не брали реальної участі у подіях на території цих країн. Наприклад, у період з 2000 по 2012 роки статус учасника бойових дій отримали 385 військовослужбовців МВС, які ніколи не перебували там у якості національного контингенту або персоналу. За багатьма фактами наразі ведеться слідство.

Нагадаємо, власникам статусу учасника бойових дій, за українським законодавством, надається цілий ряд пільг: житлову площу, 75-відсоткову знижку на оплату комунальних послуг, доплату до пенсій, путівки до санаторіїв. Загалом – більше 20-ти позицій.