02:07 / 06.05.2024 Мир

Австрія може запровадити ДНК-тести, для мігрантів

В Австрії шукають способи обмежити кількість шукачів притулку на основі возз’єднання сім’ї. Канцлер країни Карл Негаммер запропонував запровадити для новоприбулих біженців ДНК-тести.

Як пише австрійське видання Kronen Zeitung, за перші три місяці 2024 року в Австрії зареєстрували 6922 заяви про надання притулку. Щоправда, це на 32% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Міністерство внутрішніх справ країни пояснює це послідовною політикою проти контрабандистів.

Окрім того, після посилення боротьби з контрабандистами для мігрантів зросли ціни на транспортування. Наприклад, дорога з Болгарії до Австрії, за даними МВС, коштує від 3000 до 5000 євро.

Після успішних контрзаходів на кордоні в Австрії планують запровадити ДНК-тести для тих, хто хоче приїхати до країни, щоб возз’єднатися з родиною. З такою ініціативою виступив канцлер Карл Негаммер, лідер християнсько-демократичної «Австрійської народної партії».

«Возз’єднання сім’ї — це наступний виклик, який ми розв’язуємо, і я чітко розумію: ми обмежимо возз’єднання сім’ї шляхом суворих перевірок», — пояснив Негаммер.

Kronen Zeitung зазначає, що для запровадження суворіших ДНК-тестів «Австрійській народній партії» не потрібне схвалення партнера по коаліції — «Зелених». Однак інша пропозиція партії, як-от обмеження в’їзду тим членам родин мігрантів, які не здатні себе прогодувати, потребує змін рівня Європейського Союзу.

Зразком для цього може бути картка для трудових мігрантів, яка передбачає, що для возз’єднання зі своєю сім’єю потрібне підтвердження доходу від 1200 приблизно до 2000 євро.

Натомість шукачі притулку можуть подати заяву на возз’єднання сім’ї протягом трьох місяців після отримання захисту і не повинні підтверджувати здатність утримувати себе.

Підготувала: Ніна Петрович