16:25 / 09.04.2024 Общество

Як БЕБ начебто розслідує закупівлі за завищеними цінами в Укрнафті і до чого тут Татаров і Шурма?

Пам’ятаєте історію із закупівлею Укрнафтою труб в Інтерпайпа Пінчука за завищеними цінами?

Ми теж. Та й важко забути такий відвертий схематоз державного менеджера Корецького та олігарха Пінчука, яких пов’язує тісна «дружба» з Шурмою, який не тільки є координатором енергетичного сектору держави від ОП на посаді заступника керівника Офісу, а й наближений до бізнес-інтересів самого Пінчука.

Так от. За результатами цієї «закупівлі» Укрнафтою труб за завищеними цінами, за якими очевидно стирчать вуха самого Шурми, Укрнафті було завдано збитків на суму орієнтовно 145 млн. грн., а НАБУ відповідно було ініційовано кримінальне провадження № 52023000000000253 від 13.06.2023 та навіть проведено обшук в офісах Укрнафти 01.02.2024, чим наробило неабиякого галасу та змусило відрефлексувати «найчесніший державний менеджмент» в особі Сергія Корецького та звільнити головного закупівельника, відповідального за цю закупівлю – Олександра Білянського.

Та поки слідчі дії НАБУ лише набирають обертів (детективи зазвичай довго запрягають), ретельно збираючи докази для майбутнього обвинувачення і передачі справи до Вищого антикорупційного суду – абсолютно непублічно та з конкретною метою «відмазування» причетних до розкрадання державних коштів почало діяти сумнозвісне Бюро економічної безпеки, повністю підконтрольне іншому опальному заступнику керівника Офісу Президента – Олегу Татарову.

За нашою інформацією, 20.10.2023 БЕБ реєструє власне кримінальне провадження  №72023000410000049 з аналогічною фабулою, що і в кримінальному провадженні НАБУ №52023000000000253 від 13.06.2023, де БЕБ так само натужно намагається «розслідувати» привласнення державних коштів за рахунок реалізації Інтерпайпом трубної продукції Укрнафті. Але БЕБ обшуки не проводить, вголос про цю справу не розповідає,  – суспільна увага до цього провадження БЕБ  не потрібна, оскільки воно має дещо інші цілі, ніж провадження НАБУ.

Враховуючи абсолютну підконтрольність БЕБ Олегу Татарову, що є доконаним та загальновідомим фактом, не складно дійти до висновку про справжні причини «альтернативного слідства» від БЕБ – і це не здорова конкуренція правоохоронців у намаганні притягнути відповідальних за ці оборудки осіб до кримінальної відповідальності. Ні. Це «правоохоронне задзеркалля» від БЕБ здійснюється виключно з метою «поховати» цю справу, закрити її за відсутністю складу злочину або відсутністю самого факту кримінального правопорушення. Складається таке враження, що це «мертвонароджене дитя» правоохоронної системи лише з цією метою і створювалося – плутатися під ногами дорослих (сподіваємося до них НАБУ все ж таки відноситься) та закривати потрібні кримінальні справи за вказівкою своїх кураторів. 

Наразі, БЕБ дуже поспішає зі своїм КП №72023000410000049… паралельно з НАБУ детективи БЕБ проводять «дзеркальні» слідчі дії, експертизи із заздалегідь визначеним результатом,  інші заходи, необхідні для виправдання оборудок Корецького С.Ф. 

Таким чином, БЕБ, по-перше, створить процесуальні підстави для неможливості притягнення відповідальних виконавців схеми за тими ж обставинами, що розслідує НАБУ, бо так вказує наш горезвісний Кримінальний процесуальний Кодекс, а по-друге, забезпечить уникнення кримінальної відповідальності фактичними організаторами оборудки в особі Шурми та Корецького. 

Ось таке у нас Татарівське правосуддя, де один заступник ОП, використовуючи свій вплив допомагає іншому заступнику ОП – не понести таке очікуване суспільством невідворотне покарання.

Подейкують, Державна аудиторська служба України також отримала вказівки під час перевірки надати «святості» образу цього «ефективного» менеджера від держави. Вказівка була такою наполегливою, що перевіряючі вимушені були відмовитися виходити на перевірку в першому кварталі 2024 року, як то було раніше заплановано (Додаток 5 (dasu.gov.ua)), та перенесли початок аудиту на кінець квітня – щоб Корецький С.Ф., БЕБ ті інші мали змогу «підтягнути хвости».