16:31 / 02.08.2023 Общество

Останній звіт Мобільної групи правосуддя підтвердив убивства, зґвалтування й тортури з боку рашистів на Херсонщині

Українська влада розглядає понад 97 000 повідомлень про воєнні злочини і висунула звинувачення проти 220 підозрюваних у національних судах.

Велика кількість ув'язнених, які утримувалися в імпровізованих таборах на окупованому росією півдні України, піддавалися тортурам і сексуальному насильству, заявила 2 серпня група міжнародних експертів, підсумовуючи свої останні висновки.

Про це інформує Reuters.

Українська влада розглядає понад 97 000 повідомлень про воєнні злочини і висунула звинувачення проти 220 підозрюваних у національних судах. Високопоставлених злочинців можуть судити в Міжнародному кримінальному суді (МКС) в Гаазі, який вже звернувся з проханням про арешт президента росії Владіміра Путіна.

Кремль послідовно заперечує звинувачення у воєнних злочинах в Україні з боку сил, що беруть участь у “спеціальній військовій операції”, яка, за заявою москви, була розпочата з метою “денацифікації” свого сусіда і захисту з боку росії.

В останньому звіті Мобільної групи правосуддя, що фінансується Великою Британією, Європейським Союзом та Сполученими Штатами, проаналізовано 320 справ та свідчень у 35 населених пунктах Херсонської області.

З розглянутих свідчень жертв “43% прямо згадували про практику катувань у місцях несвободи, називаючи сексуальне насильство поширеною тактикою, яку застосовували до них російські охоронці”, — йдеться у повідомленні.

У червні українська прокуратура порушила першу справу у зв'язку з імовірною депортацією десятків дітей-сиріт з Херсона, звинувативши російського політика і двох підозрюваних українських колабораціоністів у воєнних злочинах. Вони не надали жодних негайних коментарів щодо останніх висновків про тортури.

На початку 2022 року українська влада заявила, що близько 200 осіб нібито незаконно утримувалися під вартою. Ті, хто вижив, розповіли Reuters про тактику, що включала ураження електричним струмом та удушення.

У той час кремль і міністерство оборони росії не відповіли на запитання Reuters, в тому числі про ймовірні тортури і незаконні затримання.

“Справжній масштаб воєнних злочинів росії залишається невідомим”, — сказала Анна Микитенко, старша юридична радниця Global Rights Compliance, коментуючи останні дані про тортури.

“Але що ми можемо сказати напевно, так це те, що психологічні наслідки цих жорстоких злочинів для українського народу закарбуються в його свідомості на довгі роки”, — додала вона.

Щонайменше 36 жертв, опитаних прокуратурою, згадали про застосування електричного струму під час допитів, часто генітального, а також про погрози каліцтва статевих органів. Одну жертву змусили стати свідком зґвалтування іншого ув'язненого, йдеться у звіті.

Затримані, які найчастіше піддавалися катуванням, були військовослужбовцями, а також правоохоронцями, волонтерами, активістами, лідерами громад, медичними працівниками та вчителями. Найбільш поширеними методами тортур були удушення, катування водою, жорстоке побиття і погрози зґвалтування.

В цілому, докази зі звільнених місць позбавлення волі “свідчать про те, що план Путіна зі знищення української ідентичності включає низку злочинів, що нагадують геноцид”, — заявив британський адвокат Вейн Джордаш, який очолював групу експертів.