21:19 / 02.07.2019 Политика

ЦВК затвердила результати жеребкувань щодо надання політпартіям ефірного часу для проведення передвиборної агітації

2 липня відбулось друге засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія прийняла постанову "Про деякі питання організаційного та фінансового забезпечення проведення політичними партіями, кандидати в народні депутати України від яких зареєстровані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, кандидатами в народні депутати України, зареєстрованими в одномандатних виборчих округах, передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року".

Вказаним рішенням, зокрема, встановлено, що на замовлення Комісії надання ефірного часу для проведення передвиборної агітації політичними партіями, кандидати в народні депутати України від яких зареєстровані в ЗБВО, здійснює Національна суспільна телерадіокомпанія України:

на загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення – загальним обсягом по 60 хвилин у два етапи – двома рівними частинами по 30 хвилин;

на загальнонаціональному каналі Суспільного радіо – загальним обсягом по 60 хвилин у два етапи – двома рівними частинами по 30 хвилин.

На замовлення визначених окружних виборчих комісій, які здійснюватимуть у відповідних регіонах України організаційне та фінансове забезпечення проведення політичними партіями, кандидати в народні депутати України від яких зареєстровані в ЗБВО, а також кандидатами в народні депутати України, зареєстрованими в ОВО, передвиборної агітації, забезпечення надання ефірного часу для її проведення на регіональних телеканалах здійснюється філіями Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Ефірний час для проведення передвиборної агітації політичними партіями, кандидати в народні депутати України від яких зареєстровані в ЗБВО, а також кандидатами в народні депутати України, зареєстрованими в ОВО, на регіональних радіоканалах не надається.

Окрім того, у режимі засідання Комісії відбулись жеребкування щодо черговості надання політичним партіям, кандидати у народні депутати України від яких зареєстровані у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, ефірного часу для проведення передвиборної агітації на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення та суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного радіо Національної суспільної телерадіокомпанії України за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення позачергових виборів народних депутатів України.

Після перерви в засіданні Центральна виборча комісія затвердила результати цих жеребкувань.

Комісія звернулася до Міністерства фінансів України з пропозицією передбачити у проекті Державного бюджету України на 2020 рік Центральній виборчій комісії нову бюджетну програму "Відшкодування витрат політичним партіям, пов’язаних із фінансуванням їх передвиборної агітації на виборах народних депутатів України".

ЦВК запропонувала Міністерству фінансів України передбачити з урахуванням максимального розміру виборчого фонду політичної партії, кандидати в народні депутати України від якої зареєстровані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, встановленого Законом України "Про вибори народних депутатів України", орієнтовні видатки за вказаною бюджетною програмою у сумі 2 253 420 000 гривень.

Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 31 травня 2019 року № 919.

Зареєстровано уповноважену особу Політичної партії "Європейська Солідарність" у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Також зареєстровано уповноважених осіб Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ", Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК", ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА", ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "НЕЗАЛЕЖНІСТЬ", ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СИЛА І ЧЕСТЬ" в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України.

Скасовано реєстрацію уповноважених осіб Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" в трьох ОВО та зареєстровано замість них інших.

Зареєстровано довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в низці одномандатних виборчих округів.

Розглянувши відповідні звернення, Комісія зареєструвала 32 офіційних спостерігачів від міжнародних організацій на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: 19 – від Світового Конґресу Українців, 13 – від Українського Конґресового Комітету Америки.

Таким чином, станом на 2 липня Комісією зареєстровано 313 офіційних спостерігачів на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: від 1 іноземної держави – 5 офіційних спостерігачів, від 9 міжнародних організацій – 308 офіційних спостерігачів.

Під час засідання Комісія розглянула деякі питання організації та проведення голосування громадян України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в окремих регіонах України.

Так, на виконання постанови ЦВК від 27 травня 2019 року "Про звернення до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій стосовно надання висновку щодо можливості організації підготовки та проведення згідно із законом позачергових виборів народних депутатів України  21 липня 2019 року на територіях, які входять до складу одномандатних виборчих округів, визначених постановою Центральної виборчої комісії  від 28 квітня 2012 року № 82 (зі змінами), в межах відповідної області" Донецька та Луганська обласні державні адміністрації – обласні військово-цивільні адміністрації надали Комісії відповідні висновки.

Таким чином Комісія взяла до відома, що на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року голосування громадян України не організовується і не проводиться на території АР Крим та міста Севастополя, на території районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, визнаних зазначеним Указом Президента України від 7 лютого 2019 року "Про межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях" тимчасово окупованими в Донецькій та Луганській областях, а також стосовно яких Комісією отримано висновки Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій щодо неможливості організації підготовки та проведення згідно із Законом України "Про вибори народних депутатів України" позачергових виборів народних депутатів України.

Окрім того,  ЦВК визначила Переліки одномандатних виборчих округів, утворених на території Донецької та Луганської областей згідно з постановою ЦВК від 28 квітня 2012 року № 82 "Про утворення одномандатних виборчих округів на постійній основі у межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя" (зі змінами), та частин округів (виборчих дільниць), на територіях яких голосування громадян України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року не організовується і не проводиться та на територіях яких голосування громадян України організовується і проводиться.

 Також встановлено, що на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року на території АР Крим та міста Севастополя, окремих територіях Донецької та Луганської областей – територіях усього одномандатного виборчого округу або відповідних виборчих дільниць в ОВО, на яких голосування громадян України на позачергових виборах народних депутатів України не організовується і не проводиться, не здійснюються такі організаційні заходи з підготовки та проведення зазначених виборів:

– не утворюються окружні та/або дільничні виборчі комісії з виборів народних депутатів України;

– не реєструються уповноважені особи політичних партій, довірені особи кандидатів у народні депутати України в таких одномандатних виборчих округах;

– не проводиться передвиборна агітація;

– не утворюються спеціальні виборчі дільниці, що існують на тимчасовій основі;

– не виготовляються виборчі бюлетені, інформаційні плакати політичних партій, інформаційні плакати кандидатів у народні депутати України, а також плакати, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори народних депутатів України, списки виборців, іменні запрошення та інша виборча документація;

– не проводяться інші виборчі процедури, пов’язані з організацією голосування, зокрема, відомості щодо відповідних виборчих дільниць не вносяться до протоколів відповідних ОВК про підсумки голосування в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах відповідного одномандатного виборчого округу та до протоколів ОВК про підсумки голосування у відповідному одномандатному виборчому окрузі, а відомості щодо таких виборчих дільниць та одномандатних виборчих округів не відображаються у протоколах Центральної виборчої комісії про результати позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Розглянувши відповідні заяви про відмову балотуватися кандидатами у народні депутати України, Комісія скасувала реєстрацію кандидатів у народні депутати України Донця В.Г., який балотувався в ОВО № 12, Антіпова В.М. – в ОВО № 39, Гузара П.О. – в ОВО № 123 у порядку самовисування на позачергових виборах народних депутатів України.

Скасовано реєстрацію уповноваженої особи політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Свобода" в ОВО № 30.

Також скасовано реєстрацію довіреної особи кандидата в народні депутати України Здоровця О.М., зареєстрованого в ОВО № 97.

Окрім того, ЦВК відмовила кандидату в народні депутати України в ОВО № 206 Марчуку А.М. в реєстрації його довіреної особи.

На виконання рішень Верховного Суду та відповідно до висновків цього суду, які унеможливлюють виконання судового рішення в інший спосіб, ніж прийняття рішення про реєстрацію, ЦВК зареєструвала кандидатів у народні депутати України Корнацького А.О., який балотується в ОВО № 132, Євлахова А.С., Євлахова А.С. –  в ОВО № 207, Кириченка С.І. –  в ОВО № 77, Цвіля В.І. –  в ОВО № 153, Іщука О.С. –  в ОВО № 154, Турка О.М., Гірника Є.В. – в ОВО № 126, Бондар А.В. – в ОВО № 191.

При цьому Комісія внесла зміни до своєї постанови від 26 червня 2019 року № 1346 "Про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року", доповнивши відповідні додатки відомостями про вказаних кандидатів у народні депутати України.

Також на виконання рішень Верховного Суду та відповідно до висновків цього суду, які унеможливлюють виконання судового рішення в інший спосіб, ніж прийняття рішення про реєстрацію, ЦВК зареєструвала кандидата в народні депутати України Сальдо В.В., висунутого Політичною партією "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ", в ОВО № 182 на позачергових виборах народних депутатів України.

ЦВК внесла  зміни до своєї постанови від 26 червня 2019 року № 1346 "Про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня  2019 року", доповнивши відповідний додаток відомостями про вказаного кандидата.

На виконання рішення Шостого апеляційного адміністративного суду ЦВК внесла зміни до своїх постанов від 24 червня 2019 року № 1209 та від 26 червня 2019 року № 1346, виключивши відомості про членство кандидатів у народні депутати України в ОВО № 20 Пудліка В.Г. та в ОВО № 67 Кропивницького В.М. в політичній партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина".

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії