04:03 / 06.05.2024 Происшествия

Росіяни почали "розшукувати" Зеленського та Порошенка

Кремль намагається встановити юрисдикцію своїх законів у суверенних пострадянських країнах.

Як повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), Кремль вважає, що можна почати "Майдан-3", оголосивши у розшук президента Володимира Зеленського, командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Павлюка та колишнього президента Петра Порошенка.

Москва намагається подати неспровоковану війну проти України інакше, ніж вона є насправді. Аналітики також звертають увагу на те, що російське МВС не уточнило злочини Зеленського, Павлюка та Порошенка, а також ймовірні злочини попередніх українських посадовців, яких РФ оголосила в розшук. Йдеться, зокрема, про начальника ГУР Міноборони Кирила Буданова та голову СБУ Василя Малюка.

Один з російських блогерів стверджує, що ордер на арешт Зеленського не дозволить йому відвідати країни, які мають договір про екстрадицію з Росією.

Водночас аналітики нагадують попередження офіційного Києва про те, що Москва посилює інформаційну операцію під назвою "Майдан 3", спрямовану на формування серед українців сумнівів у легітимності президентства Зеленського. Ймовірно, ця операція сягне піку наприкінці травня.

"Рішення Кремля оголосити Зеленського, Павлюка і Порошенка у розшук, ймовірно, є частиною російської інформаційної операції "Майдан 3" і ширших зусиль Кремля з дискредитації нинішнього і попередніх прозахідних українських урядів, що прийшли до влади після Євромайдану 2014 року, а також з дипломатичної ізоляції України", - йдеться у повідомленні.

На думку аналітиків, це також є одним з аспектів постійних зусиль РФ на утвердження юрисдикції федеральних законів у суверенних європейських і пострадянських країнах.

"Раніше МВС Росії вже оголосило у розшук кількох посадовців з країн-членів НАТО, зокрема Естонії, Латвії та Литви, за нібито порушення низки російських федеральних законів на території країн-членів НАТО. Зусилля Кремля з утвердження юрисдикції російських законів спрямовані на створення інформаційних умов, що мають виправдати ймовірну майбутню російську агресію проти країн-членів НАТО", - додають в ISW.

Підготувала: Ніна Петрович