13:53 / 27.10.2023 Экономика

53% українців не вистачає грошей на необхідні продукти, – Gallup

Фото: Unsplash

На тлі розв’язаної рф повномасштабної війни, яка впливає на економіку України, понад половину українців не могли собі дозволити необхідні продукти харчування.

Такими є дані опитування, проведеного провідним американським інститутом дослідження громадської думки Gallup, пише "Голос Америки".

У результатах дослідження зазначається, що економічні та соціальні наслідки війни зростають.

Експерти поцікавилися в українців, чи були випадки за останні 12 місяців, коли у них не вистачало грошей, щоб купити їжу або дозволити собі нормальне житло.

53% респондентів, опитаних у липні та серпні, повідомили, що минулого року не могли дозволити собі продукти харчування, необхідні їм чи їхнім родинам.

В Gallup назвали ці дані “рекордно високим показником”. У 2022 році він становив 48%.

Крім того 48% опитаних (приблизно як і торік) заявили, що їм було складно дозволити собі “адекватне житло”.

"Результати показують, наскільки важкою є війна з рф для економіки України, попри те, що МВФ прогнозує невелике зростання (економіки, – Ред.) на 1-3% ВВП у 2023 році після різкого скорочення у 2022-му", – йдеться в результатах дослідження.

Згідно з опитуванням, найбільш вразливими є люди в сільській місцевості та громадяни, які мають лише базову освіту. Хоча проблеми з житлом відчувають як респонденти в селах, так і в містах.

За оцінкою Gallup, майже шести із десяти українців із нижчим рівнем освіти було складно дозволити собі продукти харчування.

Погіршення рівня життя та емоційна напруга

Під час дослідження 64% респондентів висловили думку, що рівень їхнього життя надалі погіршується. Минулого року цей показник сягнув 71%.

А, наприклад, у 2019 році про погіршення стандартів життя заявляли менш як 40% респондентів.

Українці також відчувають емоційну напругу. Зокрема, 53% опитаних відповіли ствердно на запитання, чи відчували вони хвилювання напередодні (у 2021 році цей показник становив 31%).

Крім того, 39% респондентів підтвердили, що відчували смуток, 32% – стрес, 22% – гнів.

Як зазначили в Gallup, у 2022 році рівень хвилювання серед українців зріс на 21%, смутку – на 14%, стресу – на 11%, гніву – на 7%. І хоча в 2023 році негативні емоції стабілізувалися, однак їх рівень залишається високим.

Надії на майбутнє

Попри війну та труднощі, українці зберігають оптимізм і надію на краще майбутнє. Цей показник експерти оцінювали за шкалою Кантріла, коли респондентів просять оцінити своє нинішнє та майбутнє життя в межах від 0 до 10 балів.

Опитані громадяни оцінили своє нинішнє життя у 4,7 бала, а перспективи життя в наступні п’ять років – у 7,7 бала.

Торік оцінка життя в майбутньому сягнула рекордних 7,9 бала. Це був найвищий рівень оптимізму з 2006 року.

Як наголошують у Gallup, попри економічні та емоційні труднощі, “тенденції зі стабілізації разом із рішучістю довести війну до кінця та згуртуватися навколо свого керівництва та армії відзначають стійкість українського народу”. І ця стійкість підживлює непохитний оптимізм українців щодо світлого майбутнього, попри нинішні проблеми.

Участь у дослідженні взяли 1000 українців віком від 15 років через мобільний зв’язок. Опитування проводили на всій території України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму. Похибка становить до 4,2%.

Як повідомляв BAGNET, Національний банк України поліпшив прогноз інфляції за підсумками 2023 року з 10,6% до 5,8%. Прогноз на 2024 рік навпаки погіршився – з 8,5% до 9,8%.

Підготував: Сергій Дага