18:28 / 08.06.2023 Происшествия

Компанія, яка обслуговувала російський уряд та Ротенбергів, погрожує журналістам

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Юридична компанія Zaiwalla & Co заявила, що буде обслуговувати інтереси Тамаза Сомхішвілі, котрий вимагає від Києва 100 млн доларів, і переслідуватиме усіх українських журналістів, які публікували розслідування щодо його компанії. Раніше Zaiwalla & Co захищала членів російського уряду, корпорацію Роснефть, бізнесменів Ротенбергів та іранський банк. 

Про це у своєму блозі на Цензор.нет пише журналіст Сергій Іванов.

Журналіст посилається на заяву юридичної фірми Zaiwalla & Co, у якій йдеться про те, що вона представлятиме інтереси Тамаза Сомхішвілі.

«Екс-керманич Лукойлу та Роснефтекспорту, у певних колах відомий як Тамаз Тобольский, винайняв британську юридичну фірму Zaiwalla & Co, щоб покарати українських журналістів та блогерів, які його викривають. Переслідуванням займатиметься юридична компанія, компанія, яка захищала російський уряд, «Роснефть», Ротенбергів та іранський банк, що фінансував ядерну програму цієї країни», - пише Іванов.

На думку журналіста, Тамаз Сомхішвілі найняв цю юридичну компанію за рекомендацію своїх «кремлівських друзів», адже саме Zaiwalla&Co представляла інтереси «Роснефті» та найближчого друга путіна Аркадія Ротенберга у судовому процесі щодо зняття з них санкцій. Також ця фірма представляла інтереси уряду рф у судовому спорі з ЮКОСОМ Михайла Ходорковского та працювала на підсанкційний іранський банк «Меллат», якого звинувачують у фінансуванні ядерної програми. 

«Засновник Zaiwalla&Co Сарош Зайвалла прямо виступав за зняття санкцій з росії та Ірану і запевняв BBC у 2015 році, що невідомо, чи причетна росія до нападу на Україну. Тож не дивно, що інтереси російського кримінальника представлятиме саме ця контора», - зазначає Сергій Іванов.

На його думку, розслідувальні матеріали журналістів завдають Тамазу Сомхішвілі проблеми, оскільки викривають речі, які він хотів би приховати. Зокрема, його російське громадянство, підтверджене Мінюстом та Службою зовнішньої розвідки України, сфальсифіковані підстави для позову на майже $100 млн до громади Києва, зв’язки із НПК «Штурмовики Сухого», яке ремонтує російські літаки, зв’язки із кримінальним авторитетом Шакро Молодим, який проводив набір ув’язнених до ПВК «Вагнер», схему з розкрадання землі одеського іподрому спільно з мером Трухановим та зв’язки з проросійським грузинським бізнесменом Бідзіною Іванішвілі.

«А ось що мене дійсно дивує, так це те, що весь цей сюр відбувається в Україні. Що на наступний день після того, як росія підірвала Каховську ГЕС і влаштувала найбільшу після Чорнобиля техногенну катастрофу, громадянин росії публікує в українських ЗМІ свій реліз, в якому погрожує українським журналістам юристами російського уряду», - підкреслює журналіст. 

Сергій Іванов звернувся до керівників СБУ та РНБО з вимогою перевірити діяльність Тамаза Сомхвішілі. 

«Так, ДМСУ позбавила його посвідки на проживання в Україні, але цього очевидно замало, аби припинити його діяльність, яка загрожує національній безпеці», - резюмував журналіст. 

Раніше повідомлялося, що компанія Тамаза Сомхішвілі ТОВ «Київ Термінал» у 2007 році виграла інвестиційний конкурс на проведення реконструкції Харківської площі у Києві. Жодних робіт проведено не було, а у 2019 році Сомхішвілі звернувся до суду, вимагаючи компенсувати йому $ 25 млн «збитків» і $ 75 млн «втраченої вигоди».