17:42 / 28.11.2022 Происшествия

На Одещині під прикриттям правоохоронців вкрадено до 200 одиниць державної сільськогосподарської техніки (фото)

На Одещині, у м.Кілія, філія державного підприємства «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» залишилася без сільськогосподарської техніки. Трактори, сівалки, комбайни були привласненні групою осіб, що діяли під прикриттям правоохоронних органів, пише from-ua.org.

За попередніми даними аудиту, Одеська філія ДП «ЦСЕНСМ», мала на балансі: легкових автомобілів - 6 шт., газель пасажирську -1 шт., УАЗ бортовий - 1шт., ГАЗ-САЗ-53 (самоскид)-7шт., камаз -2 шт., комбайнів різного класу - 13 шт., колісних тракторів різного класу -19 шт., тракторів Т-150 - 2 шт., тракторів гусеничних - 9 шт., ваги автомобільні - 15 шт, 100 тон - 7 шт., а також причепів, оприскувачів та іншої с/г техніки у кількості ще більше, як 90 одиниць. Понад 90% всієї техніки перебувало в абсолютно робочому стані. 

Наразі ж цієї техніки - немає. Вона розкрадена групою осіб у складі Романенко М.В. (керівник ТОВ «Ріс-Груп») Кучеренко О.О., Божко С.С., Хаджі В.В, Швайка О. за погодженням з чиновниками центрального апарату ДП та співробітниками правоохоронних органів Ізмаїльського  району. Решта співучасників злочину ще встановлюються. 

Наразі, достеменно встановлено, що розкрадання рухомого майна відбувалося "з дозволу" екскерівника ДП «ЦСЕНСМ» Василя Сахненка, його заступника  В’ячеслава Білоуса, а також за погодженням з колишнім директором Фонду державного майна України Дмитром Сенниченком.  (ДП «ЦСЕНСМ» підпорядковується ФДМУ, і Сахненко був призначений Сенниченком, - ред). 

Сприяння діяльності ОЗГ, яка розкрадала техніку, на місці забезпечували місцеві правоохоронці, і зокрема, керівник Ізмаїльської окружної прокуратури, прокурор  Олександр Сара. 

Наразі, в межах здійснення слідчих та  передачі однієї із сортовипробувальної станції ДП «ЦСЕНПМ» на баланс Українського інституту експертизи сортів рослин (Одеська філія), у м. Кілія були встановлені місця тримання окремих одиниць вкраденої у держави техніки. Про це повідомив керівник Кілійської філії «ЦСЕНПМ» Ігор Лиманський.

Разом із представником Українського інституту експертизи сортів рослин Василем Цапенко вони перебували на місці виявлення вкрадених тракторів та віялок. 

Цапенко особисто викликав поліцію для оформлення злочину, а міліція у присутності представників держаних структур звіряла інвентарні номери знайдених одиниць техніки із документами ДП. Вони повністю  збіглися.  

Однак, за кілька днів після цього, Цапенко отримав витяг з ЄРДР про реєстрацію поліцією кримінального провадження за фактом нібито його «самоуправства», а не за фактом крадіжки техніки, як власне, і заявляв Цапенко під час виклику поліції. Тим паче, що деякі одиниці техніки були виявлені у дворах приватних будинків, тобто у конкретних осіб, що заволоділи нею у незаконний спосіб. 

Цей факт фальсифікації кримінального провадження збоку кілійських слідчих відбувався за вказівкою згаданого вище прокурора Сари, а тому вже зафіксований та розслідується столичними правоохоронцями.

"...мародери держмайна всім відомі. Роками вони уникали відповідальності за розкрадання техніки і за захоплення державної землі. Завдяки тісним корупційним зв'язкам із місцевими представниками силових структур ОЗУ «Ріс-Груп» діяло безкарно. Але все рано чи пізно має кінець.

Заяви про вчинення групою осіб розкрадань держмайна в особливо великих розмірах уже подано. Слідство ведуть правоохоронці у Києві», - зазначив з цього приводу події Ігор Лиманський.

Нагадаємо, за роки перебування ЦСЕНПМ під управлінням ФДМУ в особі Дмитра Сенниченка та під безпосереднім керівництвом Василя Сахненка, державне підприємство окрім с/г техніки втратило також земельних ділянок на понад 50 млн грн та набуло боргів у розмірі 180 млн грн