16:20 / 07.06.2018 Общество

Відбувається рейдерська атака на школу для дітей з інвалідністю

Територія школи біля метро Святошин потрібна для подальшого використання у приватних інтересах

Освітня реформа в конкретному її втіленні інколи перетворюється на маразм.

Про це пише в своєму пості на Фейсбуці блогер і письменник Костянтин Коверзнєв.

«Для чого створювати масло масляне? Існує спецінтернат для особливих дітей. А чиновники, яким спущена зверху рознарядка, в уже наявному закладі хочуть створити свій «інклюзивно-ресурсний центр». То створюйте такі центри там, де це диктує потреба!!! Не лізьте, не руйнуйте вже наявне!!! Ця школа вже є реальним інклюзивно-ресурним центром, не на папері, а в житті!

Переконаний, що територія школи біля метро Святошин потрібна для подальшого використання у приватних інтересах. Одною ногою вступлять, потім розведуть лікті й обчухрають усе!» - стверджує Коверзнєв.

«Отже, факти.

Під виглядом освітньої реформи в Києві відбувається спроба рейдерського захоплення спеціальної школи-інтернату № 16. Чиновники намагаються позбавити можливості надавати освітні послуги в повному об’ємі, що може призвести до закриття закладу. 

Батьки школярів отримали інформацію про лист начальника УОМС Святошинської РДА Дубовецького Юрія до директора спеціальної школи-інтернату № 16 щодо розгляду можливості створення інклюзивно-ресурсного центру у вільних приміщеннях школи-інтернату для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку.

Учні школи безкоштовно отримують корекційно-розвиткові освітні послуги  та поглиблену допрофесійну підготовку. Всі приміщення використовуються за призначенням згідно до Державних санітарних вимог, завдяки цьому школа готує дітей до самостійного життя у соціумі. Проте відчуження приміщень призведе до порушення права дітей на здобуття якісної корекційної освіти.

Батьківський актив школи звертає увагу на те, що ІРЦ (інклюзивно-ресурсний центр) не надає трудову підготовку, та пропонує лише мінімум додаткових корекційних послуг безкоштовно. А вже тривала робота здійснюватиметься за батьківську плату. Чиновники Святошинської РДА планують ліквідувати навчальні майстерні, трудові майстерні, комп’ютерний клас, кабінет соціально-побутового орієнтування, навіть не розглядаючи інші варіанти розміщення ІРЦ.

Отже, на зустрічі з батьками учнів СПІ №16,  заступник голови Святошинської РДА Гусєва Наталія Геннадіївна та заступник начальника РУОМС Голованенко Людмила Миколаївна плутались навіть у власних твердженнях: спочатку вони сказали, що ІРЦ займатиме 8 приміщень, потім змінили цифру на 4 приміщення, які на їхню думку пустують. Вони мали на увазі ті класи, де діти перебувають не весь робочий день. Обидві чиновниці також зазначили, що в Києві повинно відкритись 40 таких центрів, хоча згідно з рішенням Київради про створення ІРЦ, їх має бути створено лише 10. Чиновниці прямо сказали батькам, що зроблять все, аби ІРЦ було відкрито у цій школі попри порушення чинного законодавства.

Окремо варто зазначити, що чиновниці пристрасно розповідали, що вони всі роки дбали про школу і навіть реконструювали дитячий майданчик біля школи. Звернувшись до адміністрації школи, батьки отримали протилежні свідчення. Всі виробничі майстерні, тренажерний зал, сенсорні кімнати, ляльковий театр було зроблено за благодійні та спонсорські кошти. Силами Святошинської РДА в школі було встановлено лише 10 вікон. Всі запити директора СПІ №16 про зміцнення МТБ (матеріально-технічної бази) залишались без відповіді. Тоді як Голованенко. Л.М. та Гусєва Н.Г. стверджували, що таких запитів не отримували. Окремо варто зазначити те, що чиновниці заявляли про статистику щодо зменшення кількості учнів у школі щороку від 300 до 130. Це була абсолютна маніпуляція, оскільки в школі з 2004 року ведеться журнал «Зведення даних руху учнів по школі», де в кінці навчального періоду зазначено точну кількість дітей, що отримували освіту в даній школі. З цих даних зрозуміло, що на 300 дітей з особливими освітніми потребами школа не розрахована. В різні роки кількість учнів коливалась від 100 до 150.

Висновок, який роблю я: руки геть від школи! «Реформаторів», які не навчені створювати, а їхнє покликання – руйнувати, звільняти з роботи з вовчим квитком!»