20:45 / 19.02.2020 Мир

Любителі "русского мира" активізувались у Європі

Вплив Кремля на православне середовище посилюється. Зросла ідеологічна складова, яка через адептів "русского мира" проникає до релігійних навчальних закладів у Східній Європі.

Про це пише чеське видання Gojda.

Як приклад, називає Пряшівський університет в Словаччині, який є третім за кількістю факультетів і єдиним вузом богословської освіти в країні, де частина навчання відбувається в семінарії.

Університет має греко-католицький і православний богословські факультети, навчання на яких має попит серед громадян сусідніх країн. До складу університету входять також Пастирський центр і Православна духовна семінарія.

"Саме Православну семінарію Москва використовує для ідеологічної обробки семінаристів в інтересах РПЦ і "русского мира", - повідомляє чеське видання.

Ректором семінарії та професором факультету "Православного богослов'я" є Мілан Герка. Він же - протоієрей Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, доктор богослов'я, секретар Священного Синоду Православної Церкви Чеських земель і Словаччини.

Мілан Герка та викладачі факультету, за інформацією Gojda, "проводять агітаційну роботу в студентському середовищі щодо поширення ідей т.зв. "русского мира", нав'язування думки про "закарпатську націю", спростування факту існування України як самостійної держави в історичному та сучасному контексті, заперечення існування державної мови, автокефальної церкви".

Відзначається також, що ректор Герка - випускник церковної семінарії РПЦ в Ленінграді ще часів колишнього СРСР. Він активний прихильник політики президента РФ Володимира Путіна, проповідує в православній семінарії ідею відновлення статусу Росії як "старшого брата" для всіх слов'янських народів, негативно висловлюється про підтримку Константинополем створення на території України автокефальної Православної церкви України.

Студентам же, які дискутують і висловлюють незгоду з такою позицією, погрожують виключенням з університету і відлученням від Церкви.

Видання згадує й інших "проросійських" проповідників семінарії.

"Наприклад, ієромонах Агафангел також просуває ідеї "русского мира", бере участь в організації в Україні хресних ходів Московського патріархату, періодично їздить до Москви.

Священик Марек Цицу, віце-президент братства православної молоді Словаччини, яке функціонує в рамках Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, проводить богослужіння в одній із парафій Московського Патріархату в Закарпатській області також відрізняється проросійськими поглядами", - вказується в повідомленні Gojda.

Керівники Православної Церкви Чеських земель і Словаччини найближчим часом збирається відвідати Йорданію для участі в т.зв. "нараді представників Помісних Церков", де Москва хоче засудити рішення Вселенського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православній церкві України і поставити під сумніви першість Константинопольського Патріархату.