23:24 / 16.11.2023 Мир

Союз автоперевізників Словаччини погрожує повністю перекрити кордон з Україною

Союз автоперевізників Словаччини (UNAS) сьогодні, 16 листопада, блокував прикордонний перехід з Україною «Вишнє Німецьке» на словацькій стороні. Блокада тривала годину, з 14:00 до 15:00. Про це пише чеське видання Pravda.

Зазначається, що перевізники заблокували дорогу до переходу автомобілями. В акції протесту також взяли участь представники польських перевізників, які перекрили кордон з Україною. Таким чином UNAS висловила свою підтримку польським колегам, які протестують проти лібералізації правил ЄС для українських перевізників.

За даними видання, словацькі перевізники погрожують повністю перекрити кордон з Україною, якщо Європейська комісія (ЄК) не вплине на ситуацію. Вони вимагають від Брюсселя запровадити дозволи на перевезення для українських транспортних засобів, оскільки європейські компанії не можуть з ними конкурувати.

«Ми почекаємо сім днів, щоб побачити, чи дадуть нам відповідь і чи будуть вони займатися дозволами, чи ні. Якщо не буде ніякого руху, поляки продовжать перекривати кордон і далі, а ми долучимося до того, перекривши все Вишнє Німецьке. Ми будемо змушені, тому що іншого шляху немає», — сказав Станіслав Скала, голова UNAS. Він повідомив, що його угорські колеги вже звертаються з подібними закликами.

Нагадаємо, що польські перевізники заблокували рух вантажівок на трьох пунктах пропуску на польсько-українському кордоні з 6 листопада. Йдеться про пункти пропуску «Гребенне – Рава-Руська», «Корчова – Краківець», «Дорогуськ – Ягодин».

Хто стоїть за блокадою? Пошук приводить до нещодавно створеної організації “Комітет захисту перевізників і роботодавців у сфері транспорту”, перші повідомлення про яку з’явилися у вересні і до якої входять кілька власників польських компаній, які брали участь і в попередніх блокуваннях на кордоні.

Ще одним активним учасником блокади є Рафал Меклер, власник транспортної фірми і голова люблінського осередку “Конфедерації”, польської ультраправої партії з радикально антиукраїнською риторикою та зв’язками з Московією.

Як сам Меклер, так і “Конфедерація” активно лобіюють та висвітлюють блокаду.

По суті, наразі це єдина польська парламентська партія, що підтримала цю акцію. Ба більше, 3 листопада лідери “Конфедерації” організували у Сеймі пресконференцію з анонсом блокади за участі перевізників із “Комітету”.

При цьому, на відміну від аграрно-зернових протестів та попередніх блокад перевізників у 2022-2023 роках, цей страйк не має підтримки ані більшості перевізників, ані органів влади Польщі.

Як великі об’єднання та профспілки, так і польське Міністерство інфраструктури не підтримали публічно блокаду та її вимоги.

Підготувала: Ніна Петрович