13:30 / 04.05.2024 Мир

У Чехії заявили, що не підтримують призовників, які намагаються уникнути мобілізації

Фото: Ян Ліпавський/Fаcebook

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський повідомив, що Чехія не підтримує українських призовників, які ухиляються від своїх зобов’язань перед Батьківщиною, зазначає Novinky.

– Я розумію проблему виїзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців і приймає їх на своїй території. Але не тих, хто намагається уникнути обов’язку, встановленого законом, — сказав Ліпавський.

За даними пресслужби МВС Чехії, в країні наразі перебуває 94 643 чоловіків віком від 18 до 65 років, які мають тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні.

У той же час, можливості Чехії змушувати цих чоловіків повертатися обмежені. Теоретично, Україна може вислати повістку призовнику, а в разі її ігнорування — притягнути громадянина до кримінальної відповідальності та вимагати його екстрадиції з-за кордону.

За словами речника прикордонної служби Чехії Йозефа Урбана, також можуть бути застосовані обмеження у видачі паспортів. Кожен українець з тимчасовим захистом у Чехії повинен мати дійсний проїзний документ. Його відсутність може призвести до штрафу та можливого адміністративного провадження, хоча термін дії закордонного паспорта становить 10 років.

Підготував: Сергій Дага