12:21 / 29.10.2023 Мир

Чергова жертва іранських ісламістів – Арміта Ґераванд (фото)

В Ірані померла Арміта Ґераванд, яку, як стверджують правозахисники, за неправильне носіння хіджабу побила “поліція моралі”. Майже місяць дівчина перебувала в комі.

Про це повідомляють державне інформаційне агентство IRNA та правозахисна організація Hengaw.

За версією державного медіа, 1 жовтня Арміта знепритомніла, коли заходила до потяга на станції тегеранського метро. Згідно з офіційним звітом лікарів, після раптового падіння артеріального тиску вона впала й зазнала черепно-мозкової травми, а потім у дівчини сталися судомні напади та набряк мозку.

Пошкодження мозку призвело до того, що вона тижнями перебувала в комі. Зрештою, Арміта померла вранці 28 жовтня.

Однак правозахисники не погоджуються з офіційною версією. В організації Hengaw стверджують, що дівчина впала в кому після нападу офіцерів спеціального призначення, які стежать за обов’язковим носінням хіджабу в метро Тегерана.

Hengaw закликали створити незалежну медичну групу, яка складалася б з представників міжнародних організацій — “Лікарів без кордонів”, Міжнародного комітету Червоного Хреста та представника ООН із встановлення фактів щодо ситуації в Ірані.

Проте органи безпеки не лише перешкодили створенню такої комісії, а й заарештували незалежних журналістів, які намагалися розслідувати справу Ґераванд, розповіли правозахисники.

Як зауважують у Hengaw, 17-річна Арміта Ґераванд була в ідеальному фізичному та психічному стані. Вона вправлялася в тхеквондо та вже отримала “третій дан”, що розглядається як початковий рівень майстерности.

“Після її надходження до лікарні сили безпеки Ісламської Республіки Іран таємно публікували оманливу інформацію та цензурували новини. Серед иншого, вони чинили тиск на однокласників, друзів і батьків Арміти Ґераванд”, — заявили в організації.

Також правозахисники додали, що раніше лікарня, куди доправили Арміт, перебувала у віданні армії.

Крім того, за даними Hengaw, увечері 5 жовтня матір Арміти заарештували на 24 години та доставили до лікарні Фаджр для підписання зобов’язання “незрозумілого юридичного змісту”.

Раніше повідомлялося, що в Арміти Ґераванд діагностували смерть мозку.

Нагадаємо, раніше парламент Ірану підтримав законопроєкт “Про хіджаб і цнотливість”. Він передбачає до 10 років позбавлення волі та штрафи для жінок, які одягнені “неналежним чином” і “порушують дрес-код”.

Відомо, що “Поліцію моралі” заснували в Ірані в 2006 році за президента Махмуда Ахмадінежада. Її співробітники стежили за тим, щоб іранці, насамперед жінки, дотримувалися “правил скромности” й носіння хіджабу.

У 2022 році покидьки з “поліції моралі” затримала 22-річну Махсу Аміні за неправильне носіння хіджабу, після чого вона впала в кому та згодом померла. Поліція повідомила, що в Аміни стався серцевий напад після того, як її доставили у відділок для “виховання”.

Це викликало протести іранців у соцмережах і на вулицях. Іранки почали публікувати відео, на яких зрізають волосся та палять хіджаби.

За даними правозахисників, станом на січень 2023 року, під час антиурядових протестів тоді загинуло щонайменше 517 протестувальників. Понад 19 200 людей заарештували, а ще чотирьох протестувальників стратили. Влада офіційних даних щодо кількости вбитих або затриманих не надавала. Але згодом Іран оголосив, що верховний лідер країни помилував понад 22 тисячі заарештованих під час протестів.

Підготувала: Ніна Петрович