11:16 / 29.10.2023 Мир

Відкликання дипломатів: Ізраїль вирішив зробити переоцінку відносин з Туреччиною

Ізраїльське Міністерство закордонних справ вирішило відкликати своїх дипломатів із Туреччини після антиізраїльських заяв Реджепа Таїпа Ердогана на пропалестинському мітингу в Анкарі.

Про це заявив очільник МЗС Ізраїлю Елі Коен.

«Зважаючи на серйозні заяви з Туреччини, я розпорядився повернути звідти дипломатичних представників, щоб провести переоцінку відносин між Ізраїлем і Туреччиною», — написав міністр.

Перед цим Ердоган відвідав пропалестинську акцію протесту в Стамбулі, де зібралося понад мільйон людей. Там він виголосив промову, у якій назвав Ізраїль «воєнним злочинцем» та звинуватив Захід у «кровопролитті в Секторі Гази».

«Ті, хто вчора проливав крокодилячі сльози за мирними жителями, замордованими в українсько-російській війні, сьогодні мовчки спостерігають за смертю тисяч невинних дітей [у Секторі Гази]», — заявив президент Туреччини.

Він назвав Ізраїль «окупантом» і заявив, що ця країна «явно чинить воєнні злочини» і не виявляє «ані найменшого занепокоєння» з приводу вбивств людей.

Ще раніше Ердоган заявив, що палестинське угруповання ХАМАС — «це не терористична організація, а група визволителів і моджахедів, які борються за захист своїх земель і громадян».

Підготувала: Ніна Петрович