13:15 / 29.08.2023 Мир

Через переговори з Ізраїлем міністра закордонних справ Лівії відправлено у відставку

Наджлу Мангуш/Ілюстративне фото з відкритих джерел

Після минулотижневої зустрічі з міністром закордонних справ Ізраїлю Елі Коеном, Премʼєр-міністр Лівії Абдул Хамід Дбейба відсторонив голову МЗС Наджлу Мангуш. Про це повідомляє Reuters.

Наджлу Мангуш тимчасово відсторонено, і комісія під керівництвом міністра юстиції проведе адміністративне розслідування. Про це Премʼєр-міністр Дбейба написав у Facebook.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю повідомило 27 серпня, що минулого тижня відбулися історичні переговори між міністрами Ізраїлю та Лівії — перша така зустріч на дипломатичному рівні між цими країнами. Однак новина про переговори викликала протести у Тріполі та інших містах Лівії. Президентська рада Лівії навіть надіслала уряду петицію з вимогою пояснити цю зустріч.

За повідомленням Міністерства закордонних справ Лівії, голова цього відомства Наджла Мангуш відмовилася від переговорів з ізраїльськими представниками. Лівійське відомство також зазначило, що у Римі відбулася “непідготовлена, випадкова зустріч” з італійськими колегами.

Міністерство закордонних справ Лівії наголосило на своїй абсолютній відмові від будь-якої нормалізації відносин з Ізраїлем.

Водночас голова МЗС Ізраїлю Елі Коен зазначив, що розмовляв з Мангуш про важливість збереження єврейської спадщини в Лівії.

Підготував: Сергій Дага