22:15 / 14.08.2023 Мир

У США не вірять, що путіна колись заарештують

Навряд чи хтось заарештує російського диктатора, поки він обіймає посаду президента.

Про це заявила в інтерв’ю Бабелю посол США з особливих доручень глобального кримінального правосуддя, представниця Держдепу Бет ван Скаак.

"Якщо він опиниться під вартою іноземного суду, МКС чи української спеціальної палати, то, скоріш за все, це станеться тому, що він більше не буде головою держави", – вважає вона.

Водночас, ван Скаак зазначила, що "це не означає, що ви не можете розпочати розслідування, підготувати обвинувальні акти проти нього та інших осіб у ланцюгу командування".

У відповідь на запитання про те, чи вартий зусиль трибунал, який не може подолати імунітету президента, вона відповіла ствердно.

"Безумовно вартий. У Росії є багато інших високопосадовців, які несуть відповідальність за війну в Україні. Вони обіймають вищі керівні посади, приймають рішення і керують діями, які і є російською агресією. Ці люди мають відповісти за злочин агресії, за будь-які воєнні злочини та звірства. Тому Спеціальна палата для розгляду звинувачень все одно має сенс", – вважає вона.

Разом з тим, ван Скаак наголосила, що Україна повинна продовжувати розслідування проти Путіна, поки він при владі, та має бути готовою до швидких дій, якщо в Росії почнуться політичні трансформації і він втратить посаду та імунітет.

Підготувала: Ніна Петрович