13:03 / 02.08.2023 Мир

У США побачили ознаки того, що росія може повернутися до "зернової угоди"

Сполучені Штати отримали інформацію про те, що росія готова повернутися до переговорів щодо “зернової угоди”, яка дозволить експортувати українську агропродукцію через Чорне море.

Про це заявила представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

За її словами, США “ще не бачили жодних доказів цього” і, якщо росія хоче отримати власні добрива на світових ринках і здійснювати сільськогосподарські операції, “їм доведеться повернутися до цієї угоди”.

Ми бачили ознаки того, що вони можуть бути зацікавлені у поверненні до обговорень. Отже, ми зачекаємо, щоб побачити, чи станеться це насправді”, – сказала Томас-Грінфілд.

Напередодні речник рашистів Дмітрій Пєсков заявив, що “Москва готова без зволікань повернутися до зернової угоди”, але після виконання умов для росії, зокрема щодо покращення експорту російського зерна та добрив.

Російський експорт зерна та добрив не підпадає під санкції Заходу, але Москва заявила, що обмеження на платежі, логістику та страхування були перешкодою для поставок.

Нагадаємо, 17 липня представник офісу ООН у Стамбулі заявив, що Організація отримала письмове повідомлення від росії про те, що вони припиняють участь в “зерновій угоді”.

Раніше у британській розвідці попереджали, що росія планує шантажувати світ блокуванням Чорноморської зернової угоди заради переслідування власних інтересів, зокрема відновлення транспорту аміаку трубопроводом Тольятті – Одеса.

Раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що ватажок рашистів Владімір Путін погодився з ним про потребу в продовженні “зернової угоди” після 17 липня. Однак у кремлі це спростовують.

Напередодні у Bloomberg повідомляли, що світові лідери намагаються врятувати міжнародну угоду, яка дасть Україні змогу постачати зерно морем. Однак російські чиновники продовжують виступати проти продовження цієї ініціативи.

Нагадаємо, у Євросоюзі виступили з закликом продовжити “зернову угоду”. Європейська комісія оцінила переговори щодо Чорноморської зернової ініціативи за лідерства ООН та Туреччини та закликала всі сторони цієї угоди продовжити її дію для забезпечення постачання українського зерна його споживачам на світовому ринку.