14:31 / 19.07.2023 Мир

Японія забороняє експорт до росії машин з об'ємом двигуна понад 1,9 літра

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Уряд Японії планує заборонити експорт до росії нових і б/в машин з об'ємом двигуна понад 1,9 літра. Про це повідомляє газета The Yomiuri Shimbun.

Відповідне рішення схвалять цього місяця, а на початку серпня воно набере чинності. Японська влада також хоче повністю заборонити постачання до рф електромобілів та гібридів.

У 2022 році вживані автомобілі були основним товаром японського експорту до рф, на них припало 26% загального обсягу експорту.

Торік до росії поставили майже 200 тис. вживаних автомобілів вартістю майже 250 млрд ієн ($1,8 млрд). Після посилення санкцій експорт буде обмежений малолітражними автомобілями, його розмір у грошах впаде до 100 млрд ієн ($720 млн).

BAGNET нагадує, з квітня 2022 року Японія припинила експорт до росії люксових автомобілів і мотоциклів, а з червня 2022-го - вантажних автомобілів, самоскидів і бульдозерів. 

У січні 2023-го Японія заборонила постачання до рф вакцин і медобладнання, а з квітня 2023-го - сталі, безпілотників і компонентів для авіації.

Також заборонено експорт до країни-агресора напівпровідників, обладнання для виробництва нафти, предметів розкоші, квантових комп'ютерів та 3D-принтерів, а також імпорт золота, верстатів, деяких видів деревини, горілки.

Підготував: Сергій Дага