16:47 / 28.06.2023 Мир

Ілон Маск не дружить з екологією: один відсоток найбагатших людей планети відповідальний за половину усіх авіаційних викидів двуокису вуглецю

Як підрахував американський Інститут політичних досліджень (ІПД), за останні 20 років кількість приватних реактивних літаків зросла у світі вдвічі. Ці суперджети викидають у атмосферу щонайменше у 10 разів більше «парникових» газів (із розрахунку на одну особу на борту), ніж звичайні реактивні літаки. А відтак, один відсоток найбагатших людей планети відповідальний за половину усіх авіаційних викидів двуокису вуглецю.

Станом на 2000 рік, світо­вий флот приватних су­перджетів налічував мен­ше 10 тисяч штук, а у середині 2022-го таких літаків було вже понад 23 тисячі. З початком ко­відної пандемії використання приватних суперджетів зросло на 20%. Торік такі літаки викона­ли 5,3 мільйона перельотів.

Хто платить за усю цю роз­кішну «музику»? Зі звіту ІПД ви­пливає, що значною мірою… звичайні авіапасажири. Коли подорожуємо регулярними рейсами, купуємо на них квит­ки й сплачуємо відповідний по­даток, залежний від вартості на­шого перельоту. А що платять пасажири приватних супердже­тів? Лише акциз, «зашитий» у вартості авіаційного пального.

«Найбільш сумнозвісним ко­ристувачем приватних літаків є, мабуть, американський мільяр­дер Ілон Маск», — сказано у зві­ті ІПД.

Як нагадали його автори, минулого року «батько» елек­тромобілів «Тесла» придбав собі новий (черговий) супер­джет і здійснив 171 політ при­ватними літаками. При цьому вони спалили понад 837 тисяч літрів авіапального й викинули в атмосферу понад 2,1 тисячі тонн двуокису вуглецю… «Тес­ли», звісно, — екологічні автів­ки. Але з екологією Маск усе-таки не дружить…

«Ілон Маск, як і багато ін­ших знаменитостей, які літають приватними суперджетами, ві­домий своїми екстремально короткими перельотами, що тривають навіть кільканадцять хвилин. Такі подорожі можна було би легко здійснити інши­ми, більш екологічними видами транспорту, — переконані ав­тори звіту ІПД. — Цей дорогий спосіб мандрувати, з інтенсив­ними викидами двуокису вуг­лецю, шкодить як планеті, так і платникам податків, які фактич­но субсидують перельоти бага­тіїв. Треба покінчити з привіле­ями приватних авіаподорожей! Для цього законодавці мають збільшити податок на купівлю суперджетів і вартість пально­го для таких літаків, а також за­провадити спеціальний збір із перельотів на невеликі відста­ні».