15:09 / 05.06.2023 Мир

Росія закупила у Ірана ракети на 1 млн доларів, – ЗМІ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Британські ЗМІ отримали доступ до імовірного контракту на постачання зброї, який може бути першим вагомим доказом того, що Іран продавав боєприпаси росії для ведення війни на території Україні. Про документ повідомляє британський телеканал Sky News.

Документ, який опинився в розпорядженні журналістів - 16-сторінковий договір. Він датований 14 вересня 2022 року. В ньому йдеться про зразки артилерійських і танкових снарядів і ракет різного калібру на загальну суму трохи більше 1 млн доларів.

Джерело передало телеканалу документ разом з п'ятьма сторінками нібито пов'язаного контракту, який містить стволи для танка Т-72 і стволи для гаубиці, а також снаряди до неї. Ця угода коштувала близько 740 000 доларів США.

"Це контракт між іранцями і росіянами щодо боєприпасів... Ми вважаємо, що він на 100% автентичний", – стверджує джерело в органах безпеки Великої Британії.

Sky News показав документи прем'єру України Денису Шмигалю під час його візиту до Великої Британії у травні, а також міністру закордонних справ Великої Британії Джеймсу Клеверлі. Київ і Лондон заявили, що планують розслідувати автентичність матеріалу і вживатимуть заходів, якщо буде встановлено, що він заслуговує на довіру.

BAGNET нагадує, нещодавно помічник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван обговорив із радником із нацбезпеки Ізраїлю Цахі Ханегбі та міністром зі стратегічних питань Роном Дермером підтримку України, а також атаки іранських дронів.

Раніше Сполучені Штати ввели санкції проти шести громадян Ірану, які відповідальні за розробку та виробництво безпілотників. Ці БПЛА використовує рф для атаки інфраструктури України.

Європейський союз додав до списку санкцій іранську державну корпорацію Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation. Її безпілотні літальні апарати постачаються росії.

Підготував: Сергій Дага

ТЭГИ: