03:27 / 30.04.2023 Мир

Російської школи у Варшаві більше не буде

Мерія Варшави разом з поліцією 29 квітня здійснили процедуру передачі будівлі російської школи при посольстві рф у Польщі містянам.

На вул. Келецькій, 45, де розміщена російська школа, поліція заблокувала вхід на подвір’я, працівники мерії описали майно зовні. Звісно, російське МЗС висловило свій протест, а посол Сергій Андрєєв у коментарі російським ЗМІ назвав ці дії "незаконними" і пообіцяв відповідь з боку Москви, не уточнивши, яку саме. Він стверджує, що дії Польщі суперечать Віденській конвенції. Російська сторона опротестовуватиме це рішення.

За словами дипломата, навчальний рік у цій школі завершиться. Ймовірно, матеріальну базу закладу перенесуть на територію посольства РФ у Варшаві.

Вирок суду про передачу у власність Варшави будівлі, де розташована російська школа, був ухвалений у 2016 році. Однак російська сторона його проігнорувала. 

В березні 2022 року МЗС Польщі заявило, що рекомендуватиме органам влади розпочати процедуру взяття на баланс держави двох приміщень у Варшаві, якими володіє Росія, але які не використовуються з дипломатичною і консульською метою. Одним з цих об'єктів є будівля, де розміщується російська школа. Інший будинок, на вул. Собеській, 100, влада Варшави вже взяла на баланс у квітні минулого року.

Зазначається, що школа при посольстві РФ, в якій навчалися переважно діти російських дипломатів та дипломатів з країн пострадянського простору, функціонувала у Варшаві з 1953 року.

Підготовила: Ніна Петрович