14:24 / 10.07.2022 Мир

Німцям страшно зрозуміти, що в Україні - справжня війна і гинуть діти, - думка

Фото: УП Життя

Український підліток із Сум Нікіта, якому 15 років, організовує в Гамбурзі акції на підтримку України.

Як розповідає "Українська правда. Життя", йому вдалося зібрати більш як 5000 євро.

Він із мамою і 6-річним братом приїхали до Гамбурга 16 березня. Спочатку хлопець просто ходив на українські мітинги, що збирались в центрі міста. Але з часом почало здаватися, що цього замало. Нікіта дивився на акції, які проходять в інших містах, і почав пропонувати ідеї схожих перформансів в чаті українців. Однак серед організаторів підтримки він не знайшов. Зате знайшов однодумців серед інших учасників.

Першу самостійну акцію "Час іде" Нікіта з групою провів 6 травня.

"Я зробив плакат з інформацією про кількість вбитих Росією дітей. Знайшов аудіосупровід, де діти кажуть англійською, що з початку збройної агресії РФ в Україні було вбито стільки-то дітей, і цокання годинника на фоні. Бо з кожною хвилиною кількість жертв зростає. Тому й така назва "Час іде", – каже хлопець.

Учасники стояли в закривавлених футболках і ритмічно плексали в долоні. Для німців, які прогулювались центром Гамбурга, це було шокуюче видовище.

Спочатку головною метою акцій було заохотити німців приходити на основні мітинги, донатити на армію і взагалі підтримувати Україну. Але якось виникла й ідея поставити скарбничку. За першу акцію, яка тривала дві години, вдалося зібрати 100 євро.

"Ми порадилися з іншими учасниками і вирішили, що ці гроші ми відправимо військовим в Мар’їнку", – згадує Нікіта.

Після цього учасники склали перелік фондів, куди вони по черзі відправляють зібрані кошти.

"Але періодично виникають якісь термінові потреби: хтось збирає на тепловізори, комусь терміново потрібен бронік. Тоді ми разом вирішуємо, що в пріоритеті, і відправляємо гроші туди", – ділиться Нікіта.

Він зізнається, що це для нього найскладніша частина організації перформансів. Бо допомогти хочеться всім, але доводиться обирати, кому перерахувати гроші, а кому відмовити.

За півтора місяця вони разом з групою провели 17 акцій і зібрали майже 5000 євро. Ці гроші відправили на допомогу армії.

Крім "Час іде", Нікіта також організував акцію на підтримку захисників Маріуполя та перформанс "Україна".

"Сюжет такий: учасники тримають в руках плакати з гарними краєвидами наших міст – Києва, Одеси, Харкова, Чернігова, Миколаєва. Посередині стоїть дівчина в закривавленій білій сукні і віночку. Це Україна. Грає приємна музика. Через декілька хвилин починають вити сирени. Учасники опускаються на землю і перевертають плакати. Там ті самі міста, але зруйновані російськими бомбами", – розказує ідею Нікіта.

Цей перформанс привертає найбільшу увагу людей. Багато хто зупиняється, щоб подивитися, що буде далі.

"Мені здається, що цей контраст між тим що було і тим що стало, вражає німців. Не може не вражати. Наші міста, такі гарні і затишні, зараз перетворились на згарища. Нормальну людину це має жахати", – говорить хлопець.

Нікіта каже, що мета цих акцій – викликати емпатію у німців, які бояться дивитися на те, що відбувається в Україні.

"Ми не намагаємось нікого переконати. Якщо це люди, мозок яких забитий пропагандою, наші перформанси їх навряд чи переконають. Наша цільова аудиторія – ті, що розуміють проблему, але не хочуть дивитися їй в очі", – пояснює він.

Більшість людей позитивно. Зупиняються, кидають гроші, хтось каже "Слава Україні", показує жести підтримки. Іноді підходять українці і просять дозволу приєднатися.

"Одного разу на Центральному вокзалі до нас підійшла жінка з валізою, довго дивилась, а потім спитала, чи немає плаката з Черніговом. Вона вже давно живе в Гамбурзі і їхала у відрядження, але хотіла би також хоч ненадовго приєднатися до нас. Я знайшов плакат з Черніговом, і вона хвилин 20 постояла разом з нами", – згадує Нікіта.

Такі історії підтримують і надають сил проводити акції й надалі.

"Але найбільш зворушливий момент для мене, коли в скриньку кидають гроші. Один українець кинув нам 1000 грн. І декілька разів німці кидали по 50 євро", – каже Нікіта.

Підготувала: Ніна Петрович