18:13 / 05.10.2015 Наука и техника

У водоймах знайдено позаземний мегавірус

Перші зразки нового мега-вірусу pandoravirus були знайдені на узбережжі Чилі, а згодом й у водах Австралії. Спочатку вірус був прийнятий за бактерію через свої надзвичайно великі розміри та неправильну форму, але відсутність бактеріальної ДНК похитнула впевненість науковців і спонукала до подальших роздумів та експериментів, що привели до просто-таки вражаючих результатів!

Команда дослідників взяла зразки води з тих водойм, де було знайдено невідому структуру. В лабораторії у воду було додано антибіотики, які вбили присутні у ній бактерії. Після цього у зразки помістили амеб, які найближчим часом померли, що й свідчило про те, що у рідині є щось небактеріального походження.

Пандоравірус значно відрізняється від звичайних вірусів, саме цим пояснюється тривале збентеження вчених. По-перше, розміри: розмір Пандоравірусу перевищує розмір вірусу грипу у 200 разів, що дозволяє розгледіти мега-вірус навіть у звичайний шкільний мікроскоп. По-друге, будова. Той самий вірус грипу складається з лише 13 ланцюжків генів. Пандоравірус же має 2556 генних ланцюжків, причому лише 6% з них були відомі вченим й до відкриття. Інформацію, закодовану в інших 94% ланцюжків вченим ще доведеться розшифрувати, так само як і функції самого вірусу.

Доктор Жан-Мішель Клавьєрі , що першим виявив цей вірус, вважає, що мега-вірус утворився із клітинних структур, що у наш час більше не існують, але не знає, що стало причиною перетворення. Деякі колеги доктора назвали ще одне, більш сміливе припущення: Пандоравірус має внеземне походження.

Так чи інакше, мега-віруси цілком безпечні для людей, хоч і є досить поширеними на території Землі. Як зазначив Юджин Кунін, вчений з Національного інституту охорони здоров’я, через свої великі розміри та масу ці віруси не мають достатнього рівня активності, щоб стати причиною гострих хвороб або епідемій, та й поширення їх традиційними шляхами значно ускладнюється.