13:34 / 26.12.2023 Наука и техника

Земля максимально наблизиться до Сонця 3 січня

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Видимий діаметр Сонця 3 січня буде максимальним за останній рік через те, що Земля опиниться у найближчій до нього точці своєї орбіти. Диск Сонця виглядатиме на 3% більшим, ніж на початку липня.

Відстань між планетами у цей день становитиме 147 098 988 км (0,983296 а.о.), повідомляє Live Science.

"У середу, 3 січня 2024 року, о 02:38 за Києвом Земля опиниться в перигелії - найближчій до Сонця точці своєї орбіти. Цього дня видимий діаметр Сонця буде найбільшим у році. Диск небесного світила буде виглядати на 3% більше, ніж на початку липня, коли ця відстань є максимальною", – пише видання.

Земля рухається навколо Сонця еліптичною орбітою з середньою швидкістю 29,765 км/с. Повне коло вона робить за 365 днів 6 годин 9 хвилин 10 секунд.

Найближча до Сонця точка орбіти нашої планети називається перигелієм, Земля проходить її у січні. У цей момент відстань між цими космічними тілами скорочується і становить понад 147 млн км.

При цьому афелію - найдальшої від Сонця точки орбіти - Земля сягає початку липня. Дистанція між ними тим часом перевищує 152 млн км.

"Діаметр Сонця вимірюється у кутових градусах. Різниця між діаметрами сонячного диска в моменти афелію та перигелію невідчутна на око, оскільки зміна розміру диска Сонця відбувається плавно впродовж півроку. Однак якщо їх порівняти, то 3 січня він виглядає на 3% більшим", – зазначається у статті.

Як влаштовано Сонце

Підготував: Сергій Дага