15:47 / 10.04.2023 Наука и техника

В Африці під монастирем знайшли потаємні кімнати з неймовірними розписами (фото)

Фото: ua.depositphotos.com

У Судані, що в Єгипті, археологи знайшли приховані середньовічні кімнати з унікальним нубійським християнським мистецтвом, яких не бачили раніше в нубійській історії. На розписах можна впізнати Діву Марію та Ісуса, а також нубійського царя Давида.

Про це повідомляє Centre of Mediterranean Archaeology, University of Warsaw.

Твори християнського мистецтва виявили у середньовічному монастирі Стара Донгола, що на березі Нілу. Розписи динамічні та інтимні, що зустрічалося дуже рідко в ієратичному стилі нубійського мистецтва.

"Приміщення, в якому знаходиться картина із зображенням царя Давида, нагадує склеп, але височіє на 7 метрів над середньовічним рівнем землі. Будинок примикає до монументальної культової будівлі, ідентифікованої дослідниками як Велика церква Ісуса, згадана в текстах. Ймовірно, він був собором Донгола та найважливішою церквою царства Макурія", - повідомили автори такої знахідки.

Фото: pcma.uw.edu.pl

У кімнаті під підлогою одного з будинків на стіні зображено Діву Марію, Ісуса, сцену з нубійським королем, Христом та архангелом Михайлом. Цар кланяється і цілує руку Ісуса, який сидить на хмарах, йому допомагає архангел Михаїл, його крила захищають і царя, і Христа. Подібної сцени в нубійському живописі немає, як і постаті Діви Марії у темному одязі у величній позі, з хрестом та книгою в руках.

Основна сцена також супроводжується дуже важким для перекладу давньонубійським написом. Дослідники з'ясували, що в ній є посилання на царя на ім'я Давид, а також молитва до Бога про захист міста (Донголи).

Фото: pcma.uw.edu.pl

Підготував: Сергій Дага