12:31 / 22.09.2022 Наука и техника

Застосування технологій на допомогу Україні у війні

17 червня стартував Coding Challenge for Ukraine – онлайн-хакатон на підтримку України. Його метою є мобілізація зусиль для розробки технологічних рішень, націлених на допомогу постраждалим від війни біженцям, малим та середнім підприємствам, а також відновленню країни.

Це один з прикладів, як IT-світ та технології залучаються до допомоги Україні. У цієї статті ми розглянемо, як люди та компанії використовують технології, щоб послабити Росію та допомогти Україні, та як взагалі технології впливають на форму ведення війни.

Платіжні сервіси

З кожним пакетом санкцій все більше російських банків було відключено від міжнародної платіжної системи Swift.

З Росії пішов платіжний сервіс PayPal. Натомість в Україні з березня PayPal надав можливість здійснювати грошові перекази, та ще й упродовж 3-місяців робитиме це без комісії.

Також з Росії пішли платіжні системи Visa та Mastercard.

Відомі IT та технологічні компанії

Amazon

Компанія Amazon Web Services допомогла українським міністерствам та підприємствам перенести на безпечні хмарні сховища понад 10 петабайтів даних. Водночас компанія припинила постачання своїх товарів до Росії та закрила доступ до стримінгового сервісу Prime Video.

Apple та Google

Компанії пішли з Росії, припинивши комерційну діяльність та постачання своїх ґаджетів.

Adobe Creative Cloud

Компанія Adobe пішла з Росії 3-го березня. Натомість для наявних українських користувачів компанія надала три місяці безкоштовного користування.

Starlink та сонячні панелі від Ілона Маска

Глобальна система супутникового інтернету Starlink дозволяє доставити інтернет-зв’язок у віддалені райони, де він конче необхідний. Особливо він цінний на фронті, де його можна розгорнути за підтримки сонячних панелей, що постачають для нього електроенергію просто у чистому полі.

Palantir

Це американський розробник програмного забезпечення для аналізу даних. Компанія співпрацюватиме з Україною в секторі оборони, безпеки та цифрових технологій. Про це президент України домовився з Алексом Карпом, CEO компанії Palantir, під час його візиту в Київ 2 червня.

БПЛА

Сучасна технологія особливо корисна саме на фронті, де вона безпосередньо застосовується для знищення ворога. Одними з представників таких технологій є безпілотні летальні апарати, які використовуються як для розвідки, так й для ураження.

Українська IT-спільнота, яка активно донатить на потреби армії, зібрала рекордну суму більше ніж 32.000.000 гривень на БПЛА-систему, а також – навпаки, на протиповітряну систему для захисту наших воїнів від ворожих дронів.

Відомі технології

Blockchain

Blockchain – це технологія, на якій працюють криптовалюти, тобто системи децентралізованих платежів. Росія використовує крипту для обходу санкцій щодо платіжних систем, а Україна – переважно як ще один альтернативний спосіб збору коштів на потреби армії.

NFT

Технологія NFT (що дає право інтелектуальної власності на цифровий об’єкт мистецтва) також активно використовується для збору коштів для України через аукціони та донати.

Система оповіщення Cell Broadcast

Державна служба України з надзвичайних ситуацій спільно з мобільними операторами запускає нову (для України) систему оповіщення із використанням технології Cell Broadcast. Суть технології у тому, що одне повідомлення може одночасно дістатись до великої кількості телефонів, виводячись на екран поверх всіх програм чи заблокованого екрана.

У багатьох розвинутих країнах світу система використовується з 2008 року для оперативного інформування про надзвичайні ситуації. Війна в Україні – сумний привід почати застосовувати Cell Broadcast і у нас.

Технологія розпізнавання обличчя Clearview AI

Є дві причини застосування технології розпізнавання обличчя під час цієї війни. По-перше, за допомоги неї українські фахівці упізнають загиблих російських військових та повідомляють про них їхнім родичам та близьким у соціальних мережах.

По-друге, ця технологія вже допомогла упізнати та ідентифікувати багатьох мародерів, які відправляли додому крадене в українських громадян добро та яких спіймали камери спостереження в пунктах відправки.

3D-технології та штучний інтелект

3D-лазерне сканування та 3D-картографування використовуються, щоб зберегти місця воєнних злочинів в Україні для подальшого розслідування та збереження доказів.

Технології для безпеки вебсерфінгу

Антишпигунське розширення для браузера SpyBuster від MacPaw дозволяє захищати свої дані під час вебсерфінгу. Раніше SpyBuster був доступний лише для Mac, але віднедавна компанія випустила розширення для Google Chrome, хоча з трохи обмеженим функціоналом.

Альтернативний старий добрий спосіб захистити свої дані – скачати ВПН, який приховає IP-адресу та вашу активність онлайн.

Вебресурси

Багато вебсайтів відгукнулися на проблеми людей, змушених через війну покинути домівки. Наприклад, портал для пошуку житла Airbnb повідомив про надання тимчасового безкоштовного житла для 100 тисяч українських біженців.

Крім того, з’явилися нові вебсайти для надання житла біженцям.

Ще один вебресурс, який є маркером теперішнього воєнного часу, призначений для перевірки справжності ботів. Офіційні органи України запустили декілька Телеграм-ботів для повідомлення про місцеперебування ворога, про колаборантів, фіксування воєнних злочинів тощо. Але ворог створює фейкові чат-боти, що можуть відрізнятися лише на один символ. Це ставить під загрозу безпеку користувачів.

Будьте уважними та використовуйте технологію для свого захисту.