09:08 / 08.08.2018 Общество

Народний депутат Кривохатько позичив гроші у бабусі, та забув їх задекларувати

За що боровся, на те й напоровся…

Впровадження електронного декларування було одним з найбільш ефективних методів профілактики корупції в державній сфері та контролю осіб, уповноважених на виконання державних функцій. Декларація про доходи та майно державних посадових осіб – це щорічна декларація, яка подається державними службовцями та іншими публічними посадовими особами в рамках законодавства про цивільну службу і закону про протидію корупції, пише important.com.ua.

Депутатам холодить кров заповнювати нові електронні декларації, адже треба знову порахувати свої великі статки. Деякі народні обранці несвоєчасно, без поважних причин, подають декларацію, інші намагаються знайти способи приховати прибуток. Тут як кажуть "хто на що гаразд".

Нашу увагу привернув активний борець з корупцією Вадим Кривохатько, який є членом Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. Нібито борючись зі злосними корупціонерами сам попався на тому, що приховав свої прибутки, а вірніше сказати завуалював під займ.

Згідно вимог п.9 ст.46 ЗУ "Про запобігання корупції", до обов’язкової інформації, що зазначається в декларації належить: фінансові зобов’язання, у тому числі отримані кредити, позики, зобов’язання за договорами лізингу, розмір сплачених коштів в рахунок основної суми позики (кредиту) та процентів за позикою (кредиту), зобов’язання за договорами страхування та недержавного пенсійного забезпечення, позичені іншим особам кошти. Відомості щодо фінансових зобов’язань включають дані про вид зобов’язання, його розмір, валюту зобов’язання, інформацію про особу, стосовно якої виникли такі зобов’язання, відповідно до пункту 1 частини першої цієї статті, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, та дату виникнення зобов’язання. Такі відомості зазначаються лише у разі, якщо розмір зобов’язання перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року.

Розділом 13 декларації про майно, доходи та витрати передбачено, що суб’єкт декларування повинен задекларувати: отримані кредити, отримані позики, зобов’язання за договорами лізингу, розмір сплачених коштів в рахунок основної суми позики (кредиту) та процентів за позикою (кредитом), зобов’язання за договорами страхування та недержавного пенсійного забезпечення, кошти, позичені суб’єкту декларування або члену його сім’ї іншими особами, несплачені податкові зобов’язання, інше.

Взявши до уваги декларацію про майно, доходи та витрати за 2017 рік народного депутата України, члена Комітету з питань запобігання і протидії корупції Верховної ради України Вадима Кривохатько вбачаємо, що у суб'єкта декларування чи членів його сім'ї відсутні об'єкти для декларування в розділі 13.

Однак, якщо придивитись уважніше до декларації народного обранця, а саме до розділу 11 (доходи, у тому числі подарунки), то можна побачити, що в 2017 році він позичив у Ваганової Агнеси Іванівни 1 162 276 грн., а якщо придивитись до іншої декларації народного депутата України, а саме про повідомлення про суттєві зміни, що подана ним 19.05.2017 року (https://public.nazk.gov.ua/declaration/7d7744cd-8f39-422f-a397-62597c3171a1), то побачимо, що депутат позичив у Ваганової Агнеси Іванівни 1 162 276 грн., а на позичені кошти придбав автомобіль Mercedes-Benz ML 350 за 1 218 712 грн. В зазначеному повідомлені про суттєві зміни ми теж не знайдемо ні одного слова про фінансові зобов’язання політика.

Таким чином, виявляється, що народний депутат України Вадим Кривохатько умисно приховав фінансові зобов’язання у вигляді позики у Ваганової Агнеси Іванівни в сумі 1 162 276 грн., яка явно перевищує 50 прожиткових мінімумів, ймовірно не вважав за потрібне в розділі про фінансові зобов'язання зазначати всі деталі зазначеної фінансової позички, сподіваючись, що вистачить зазначеної інформації вказати тільки в 11 розділі декларації – доходи, та повідомлення про суттєві зміни.

Але закон є закон, який перш за все мають виконувати народні обранці та повідомляти своїм виборцям де, коли, скільки вони позичають, з якою метою та під які відсотки. Викликає великий сумнів, що Ваганова Агнеса Іванівна просто без відсотків та без застави взяла та позичила Кривохатьку більше 1 мільйона гривень, які він більше року, згідно декларацій, не повертає.

Більше схоже на просте замилювання очей працівникам НАЗК та правоохоронних органів, таке собі пояснення походження коштів на дорогу автівку в борг.

Згідно ст. 366-1 КК України передбачена кримінальна відповідальність за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації.

Таким чином, можемо привітати народного депутата Вадима Кривохатька з придбанням нової автівки та кримінальним провадженням, яке, на нашу думку, мають порушити компетентні правоохоронці, згідно вказаних відомостей.

Примітно, що дружина нашого шановного народного обранця Людмила Кривохатько, яка є депутатом Вільнянської районної ради Запорізької області, подає електрону декларацію, в якій з якихось незрозумілих причин забуває зазначити в 13 розділі про фінансові зобов’язання чоловіка у вигляді позички на суму 1 162 276 грн., що є її обов’язком, передбаченим законом, порушення якого є адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією, а можливо, злочином, скоєним у змові з чоловіком, з метою прикрити незаконне збагачення.

Насамкінець хочемо висловити сподівання, що в подальшому система декларування стане більш удосконаленою та прозорою, а такі випадки, як із вельмишановним Кривохатько, правоохоронні органи не залишать без своєї пильної уваги та вживуть заходів щодо запобігання обходу закону державних посадових осіб.