16:57 / 27.03.2019 Политика

Йованович вимагала від Луценка зробити Шабуніна "недоторканим" для слідства, - ЗМІ

Чергова скандальна інформація в американській пресі проливає світло на діяльність американського лобі в Україні. Зокрема, посла США Марі Йованович

Як повідомляє Depo.ua американське видання The Hill опублікувало цікаву інформацію щодо неурядової організації Центр протидії корупції та посла США в Україні Марі Йованович. У матеріалі вперше вказується, кого саме Йованович просила не чіпати під час зустрічі з генпрокурором Луценком, про яку той розповідав в інтерв'ю HillTV раніше, згадуючи про список недоторканих, переданий послинею йому особисто.

"У список увійшли засновник ЦПК (Віталій Шабунін, - Depo.ua) і два члени парламенту, які голосували за програму антикорупційної реформи", - пише The Hill.

"Виявляється, що ця організація (ЦПК, - Depo.ua.) спільно фінансувалася адміністрацією Обами і ліберальним мега-донором Джорджем Соросом, який співпрацював з агентами ФБР, розслідуючи ділові зв’язки тодішнього керівника кампанії Трампа Пола Манафорта з проросійськими діячами в Україні. Послання українській прокуратурі було ясним: не чіпати ЦПК впродовж президентських виборів у США, на яких Сорос підтримував Гілларі Клінтон, щоб замінити свого іншого фаворита - Барака Обаму", - вказано в статті.

The Hill нагадує, що після заяви Луценка про "список Йованович", посольство різко спростувало своє втручання у внутрішні справи України, "але лист заступника посла Джона Кента доводить зворотнє".

"Ще кілька джерел в Україні підтвердили, що справа ЦПК була не єдиною, де американські чиновники чинили тиск на українських слідчих у 2016 році", - пише автор матеріалу.

Джордж Кент (зараз представник Держдепу) писав у власному листі про недоречність розслідування проти ЦПК, бо кошти з державних програм посольство перенаправило їм самотужки і бере на себе відповідальність за це. 

Також в статті The Hill згадується співробітництво Сороса з колишім агентом ФБР Карен Грінавей, яка після виходу на пенсію стала членом наглядової ради ЦПК. Співпраця США та Сороса була помітною в Києві. Кілька високопоставлених чиновників Міністерства юстиції (DOJ) і агенти ФБР зображені на фотографіях в якості учасників спонсорованих Соросом заходів і конференцій. Одним з учасників була Карен Грінавей, тодішній керівник ФБР, відповідальний за міжнародні справи і шахрайства, а також один з провідних агентів в розслідуванні Манафорта в Україні. Вона брала участь у багатьох подібних заходах. В одному із них протягом 2016 року Грінавей і посол Йованович взяли участь разом з виконавчим директором ЦПК Дариною Каленюк, а Луценко був присутній. Повідомлення було ясним: посольство підтримало ЦПК.

ФБР підтвердило контакти Грінавей з групою Сороса, заявивши, що вони були частиною її слідчої роботи. Згодом Грінавей була звільнена.

Також The Hill говорить про записки благодійної організації Сороса - Фундації відкритого суспільства. В них зокрема йдеться, що в Сороса розглядали Україну в якості пріоритетного напрямку, зокрема в антикорупційній діяльності і переслідуванні активів окремих українських бізнесменів та олігархів за кордоном. ЦПК мало бути передовою організацією. Там мали переслідувати в ЄС та США активи, викрадені українськими високопоставленими чиновнкиами та бізнесменами. У записці також містився список українців, яких команда Сороса хотіла переслідувати, в тому числі деякі з них були пов'язані з Манафортом. Високопоставлені представники правоохоронних органів США підтвердили, що рання співпраця клептократії всередині України призвела до вельми помітних дій США проти олігарха Дмитра Фірташа, головної цілі групи Сороса, і Манафорта. Фірташ тепер представлений колишнім юристом Хілларі Клінтон Ленні Девісом і колишнім прокурором США Деном Веббом.

Документи, розміщені в Інтернеті Фондами відкритого суспільства, показують, що після того, як офіційні особи США домоглися деяких успіхів у справах про корупцію в Україні, таких як конфіскація активів, ЦПК попросив отримати частину вилучених грошей. У ЦПК, за інформацією видання, на запити щодо коментарів не відповіли. 

За даними The Hill, ЦПК отримав 1 мільйон доларів з майже 1,7 мільйонів (59%), виділених урядом США з 2012 року з бюджетів США на боротьбу з корупцією, майже 290 тисяч доларів - від фонду "Відродження" Сороса, згідно звітів групи по розкриттю донорів, а в 2015 році попросив у Мін’юсту США ще 3 мільйони "від імені громадянського суспільства України" з конфіскованих США активів екс-прем'єра Павла Лазаренка на створення навчального центру щодо боротьби з корупцією.