11:59 / 09.08.2023 Политика

МЗС Китаю озвучило лаврову позицію щодо України

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї провів телефонну розмову з главою мзс рф сергєєм лавровим після участі КНР в зустрічі у Саудівській Аравії щодо української "формули миру".

Про це повідомило МЗС Китаю, пише China Daily.

Китайський топ-дипломат у розмові з лавровим відзначив "новий прогрес" у стратегічній координації та практичній співпраці з москвою після останньої поїздки лідера Китаю до москви у березні 2023 року.

Факти доводять, що Китай та росія – вірні та надійні друзі і хороші партнери. Зараз найважливіше завдання для сторін – продовжувати реалізовувати консенсус, досягнутий главами держав, та працювати над постійним розвитком на високому рівні комплексного стратегічного партнерства росії та Китаю для нової ери.

Ван Ї додав, що Китай та росія мають координувати дії та просувати "багатополярність світу і демократизацію міжнародних відносин".

Щодо України топ-дипломат заявив, що Китай дотримуватиметься "незалежної та неупередженої позиції", планує активно виступати за мирні переговори та політичне рішення.

лавров, як зазначають, заявив, що москва погоджується з позицією Китаю щодо "політичного врегулювання української кризи" та вітає "конструктивну роль Китаю".

BAGNET нагадує, що зустріч представників 40 держав у Саудівській Аравії завершилася без підсумкового комюніке, проте із "позитивними сигналами" з боку Китаю.

Також раніше керівник ОПУ Андрій Єрмак, який очолив українську делегацію, розповів деякі з представників мали різні погляди, однак усі країни засвідчили відданість принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету й непорушності територіальної цілісності держав. Сторони, зі свого боку, домовились продовжити роботу на різних представницьких рівнях задля встановлення справедливого та всеосяжного миру.

Підготував: Сергій Дага