09:13 / 16.09.2022 Политика

Петиція до Президента: чи будуть конфісковані активи російських олігархів в Україні?

В Україні   дуже швидко набирає голосів  зареєстрована  на сайті Офісу Президента петиція "Про конфіскацію та передачу у власність держави майна російських олігархів в Україні", автор якої пропонує внести зміни до законодавства, що дозволить «здійснити відшкодування збитків, завданих Україні та народу України російською військовою агресією» за рахунок активів підсанкційних олігархів.

Автор петиції вважає, що діюче в Україні законодавство не надає швидкого та дієвого механізму  конфіскації майна російських олігархів. Як зауважено в петиції, уряди західних країн «працюють над питанням конфіскації таких активів з метою відшкодування збитків, нанесених нашій країні. Водночас, в Україні компанії підсанкційних олігархів продовжують працювати та приносити прибутки їх власникам та через них російській владі».

Згідно тексту петиції в Україні продовжують діяти великі російські компанії, власниками або ключовими особами в якому є російські олігархи Михайло Фрідман, Петро Авен, Вагіт Алекперов, Олег Дерипаск, Михайло Шелков, Сергій Чємєзовов, Герман Хан та інші.

На думку автора петиції, президент має ініціювати зміни до прийнятого на початку масштабної агресії рф, закону «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Сьогодні цей закон «вирішує питання конфіскації майна виключно у випадках, якщо саме держава агресор є власником майна». Втім варто поширити його дію на всіх  російських олігархів, які перебувають під міжнародними санкціями на підставі їх зв’язків з путінським режимом.

Також стало відомо, що  НАЗК сформувало список росіян, на яких мають бути накладені санкції. 12 вересня агентство анонсувало намір передати цей список, що містить імена понад 1 400 осіб, до США. Як роз’яснено у заяві, ці особи є керівниками та власниками організацій, до яких вже застосовані санкції США. Тепер американському уряду буде запропоновано запровадити санкції і щодо них.

НАЗК займається постійним моніторингом осіб, відносно яких необхідно застосувати санкції. Систематизовані дані оприлюднюються на сайті Війна/санкції. Зокрема, на сайті сформовано список «Топ 50 кандидатів на застосування санкцій».

Крім озвучених в заяві НАЗК голови правління центрального банку росії Ельвіри Набіулліної та власника компанії «Лукойл» Вагіта Алекперова, до переданого США списку потенційно потрапляють такі відомі російські олігархи як Петро Авен та Міхаіл Фрідман - власники АТ «Альфа-банку».

Найкрупніший російський приватний  «Альфа-Банк»  потрапив до санкційного списку США ще наприкінці лютого 2022 року. Втім, як і більшість інших російських компаній, щодо яких діють американські санкції, наразі не перебуває під санкціями в Україні.  В Україні продовжує діяти « дочка» «Альфа-банку».

Як стало відомо 13 вересня (https://interfax.com.ua/news/economic/858522.html) Генеральна прокуратура висунула  в.о. голови правління «Альфа-банку» в Україні підозру у несплаті фінустановою податків на суму 18,3 млн грн.

Крім того, останнім часом пропутінські олігархи  активізували свої зусилля для уникнення або зняття діючих санкцій. Так, зокрема, 9 вересня з’явилась чергова заява Міхаіла Фрідмана про намір передати українській «дочці» «Альфа-банку» 1 млрд дол власних коштів. Видання The Wall Street Journal пов’язує цей демарш російського олігарха з прагненням  позбутись санкцій, які діють щодо Фрідмана в Великій Британії.

Нагадаємо, що подібна заява вже звучала від Фрідмана в травні цього року, але не закінчилась жодними діями.