12:56 / 21.05.2024 Здоровье

Вейпи сприяють розвитку астми, – дослідження

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Розвиток астми у людей, які палять вейпи, відбувається раніше, ніж у тих, хто їх не палить. Крім того, респіраторні проблеми у таких курців виникають частіше та протікають важче. До такого висновку дійшли дослідники з Техаського університету.

У дорослих астматиків, які заявили, що курили вейпи в останній місяць, ймовірність розвитку астми відносно рано в житті (до 27 років) була більш ніж втричі вищою, ніж у людей, які ніколи не курили вейпи.

Але справа зовсім не в нікотині: шкідливі хімічні інгредієнти, виявлені в системах доставки нікотину, пригнічують функції дихальної системи та можуть впливати на здоров'я органів дихання, включаючи провокування нападів астми.

Досліджень зв'язку між вейпами та астмою досі не проводилося.

До 2021 року понад 11 млн дорослих у США заявили, що регулярно курять вейпи, а в 2022 році про це повідомили понад 2,5 млн американських школярів.

У роботі команда вчених з Техасу використала дані великого дослідження, присвяченого тютюнопалінню та наслідкам для здоров'я (включаючи астму), у якому взяли участь майже 25 тис. дорослих і підлітків старшого шкільного віку.

Дані збирали за вісім окремих періодів часу з 2013 до 2021 року. А в 2020 році дорослі віком від 20 років були обстежені за допомогою телефонного опитування, і їх дані також були включені в дослідження з метою оцінки віку початку астми.

На кожній хвилі дослідження учасників запитували, чи курили вони вейпи за останні 30 днів.

Дослідники виявили, що у дорослих, які відповіли "так" на це питання, ймовірність розвитку астми в ранньому віці на 252% вище, ніж у тих, хто не курить вейпів.

Підготував: Сергій Дага