18:18 / 05.02.2018 Экономика

Міненерго на чолі з Бойком юридично не контролювало "Нафтогаз", який закуповував "вишки", - юрист

Ситуація навколо «вишок Бойка» від самого початку носила спекулятивний і далекий від юриспруденції характер. Також відбувалося певне маніпулювання таким чином, щоб складалося враження, що начебто екс-міністр енергетики Юрій Бойко причетний до цієї ситуації. Таку позицію в ефірі телеканалу Newsone висловив експерт-юрист Олександр Москалюк.

«Якщо наприклад, ми розглянемо ситуацію, яка розгорталася на минулому тижні по «вишкам Бойка», то ми побачимо, що там теж були численні маніпуляції. Тобто насправді відбувається певне маніпулювання таким чином, начебто Бойко причетний до цієї ситуації. З юридичної точки зору це зовсім не пов’язано», - заявив Москалюк.

Варто зазначити, що «сім’я Януковича» на чолі із старшим сином Олександром Януковичем, екс-главою НБУ Сергієм Арбузовим активно брала участь у скандалі довкола закупівлі «вишок» і таким чином намагалася перекласти відповідальність на Юрія Бойка. Також, на їх думку, це мало привести до усунення Бойка із посади міністра енергетики.

Також юридичний експерт нагадав, що згідно закону «Про кабінет міністрів України» діяльність «Нафтогазу України», який закуповував бурові установки, не була підконтрольна Міненерго, яке очолював Юрій Бойко.

«Я вже мовчу про те, що якщо ми далі будемо аналізувати, то профільний міністр, ким був на той час Юрій Бойко, не має відношення до цієї структури («Чорноморнафтогаз»). Якщо ми візьмемо закон України «Про Кабінет Міністрів України» і візьмемо керівництво «Нафтогазу», то на превеликий жаль, «Нафтогаз» завжди сам по собі функціонує, це така собі надструктура. І це для мене теж не зрозуміло, але так фактично протягом 26 років незалежності у нас відбувається», - сказав Москалюк.

На минулому тижні Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що згідно результатів розслідування закупівлі бурових установок незаконну вигоду отримали колишній президент Віктор Янукович і екс-глава НБУ Сергій Арбузов, які отримали 95 млн доларів. Також Луценка підтвердив, що екс-віце-прем'єр-міністр і нинішній глава «Опозиційного блоку» Юрій Бойко не отримував вигоду і не має відношення до незаконної схеми із закупівлі бурових установок. Ще понад 45 млн. дол. незаконного збагачення отримали високопосадові співробітники «Нафтогазу України» і «Чорноморнафтогазу».