21:27 / 15.03.2024 Экономика

В Україні необхідно впроваджувати енергетичну автономність громад

Це зможе поліпшити захищеність територій від ударів по інфраструктурним об'єктам.

Як повідомили під час слухань Конгресу місцевих та регіональних влад де обговорювався Національний план з енергетики та клімату, місцевий план енергетичної автономії кожної громади дасть змогу відчувати кожному регіону свою суб'єктність, а крім того, це дасть змогу забезпечити енергетичну стійкість України. Таку думку висловив під час обговорення, начальник Закарпатської обласної військової адміністрації, голова Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Віктор Микита.

За словами президентки аналітичного центру DiXi Group Олени Павленко, Національний план буде трансформуватись і реалізовуватись саме у регіональних енергетичних проєктах. “НПЕК має і буде каскадуватися та реалізовуватися у ваших місцевих енергетичних планах або планах декарбонізації, або ж кліматичної нейтральності. Адже документ не працюватиме, якщо Уряд визначить цілі, а вся країна житиме за зовсім іншими принципами та завданнями” – зазначила очільниця DiXi Group.

Понад 50% української енергогенерації за листопад-лютий 2023/2024 років виробили атомні електростанції. У числових показниках, АЕС віддали в енергетичну систему 22,17 млрд кВт*год. Це на 22% більше, ніж було вироблено АЕС минулого року, повідомляє Міненерго. Однак за темпами зростання вироблення електроенергії - це друге місце. По нарощуванню потужностей пальму першості зайняла генерація з відновлювальних джерел – сонячна, вітрогенерація. Еко-енрегії вироблено в обсязі 2,03 млрд кВт*год. Це на 25% більше, ніж під час листопада-лютого 2022/2023, хоча в 10 разів менше за обсягом, ніж енергія АЕС.Покращила показники виробітку гідрогенерація, виробивши 4,16 млрд кВт*год, що на 7,5% більше, ніж за аналогічний період 2022/2023 року, теплова генерація (виробила 13 млрд кВт*год, що на майже 10% більше”, – зазначається у пресрелізі міністерства.

Підготувала: Ніна Петрович