14:41 / 05.11.2023 Экономика

Урядовці хочуть стягнути з громад неіснуючі "борги", - експерт

У держбюджеті на наступний рік Міністерство фінансів залишило норму про вилучення у місцевих громад боргів 2009-2013 років, штучно сформованих урядом Януковича-Азарова, повідомив у Facebook виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

"Мінфін включив у бюджет норму, яка не вкладається в жодні цивілізовані поняття. Стаття 45 вилучає у громад борги 2009-2013 років, штучно сформовані Мінфіном Януковича-Азарова! У 2014 році було визнано, що ці борги не з вини місцевого самоврядування і в рамках бюджетної децентралізації вони мали бути списані, так як громади закривали своїми коштами прорахунки тодішнього Мінфіну в сфері освіти, медицини, соціального захисту", — написав Слобожан.

Він додав, що Асоціація міст України щороку в бюджетних консультаціях нагадувала про це, але Мінфін цьогоріч проігнорував застереження. За словами Слобожана, законопроект № 10000 зобов'язує громади погасити не тільки борги, нав’язані місцевому самоврядуванню, але й ті, які були «повішані» на райдержадміністрації.

"Питав сьогодні в Мінфіну й народних депутатів, як будуть гасити борги Охтирка, Миколаїв, Херсон, Нікополь, Харків, Краматорськ, Ізюм та інші, яких більше 300? У яких вилучають військовий ПДФО й яким щодня потрібно допомагати постраждалим людям, розбирати обстріляні об’єкти, організовувати житло, тепло, укриття й багато іншого", — зазначив виконавчий директор АМУ.

Він наголосив, що законопроект №10000 змушує громади платити за прорахунки Мінфіну, відповідати за чужі борги. Цей законопроект ще буде в залі Парламенту, а значить, підкреслив Слобожан, народні депутати ще можуть вилучити з Держбюджету статтю 45.