14:12 / 03.11.2023 Экономика

У Євросоюзі підтримали передання україні доходів від заморожених активів рф, – Мін’юст

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Через західні санкції заморозили 300 мільярдів доларів, що належать російському центральному банку. У Європейському Союзі підтримали використання доходів від цих активів на користь України.

За словами заступниці міністра юстиції України Ірини Мудрої, Єврокомісія планує висунути юридичні пропозиції вже в грудні.

Як зазначила посадовиця, західні партнери розглядають можливість використання активів рф з метою отримання від них доходів та скерування їх на проєкти відновлення України.

"Отже, очікування такого плану – грудень. Ці активи зберігаються переважно у формі цінних паперів, що мають термін погашення та виплату доходів. Тому, відповідно, ця ліквідність може бути використана, а також працювати й приносити доходи", – зазначила Мудра.

Заступниця міністра юстиції наголосила, що наразі від російських активів закумульовано вже 3 мільярди доларів. Слід зазначити, що це не ті, кошти, що належать рф юридично, а "неочікуваний дохід", який би не був отриманий, якби не санкції.

Крім того, вона додала, що українська сторона домагатиметься конфіскації всіх активів рф, а не лише доходів з них.

BAGNET нагадує, лідери країн Євросоюзу під час саміту в Брюсселі схвалили план, який передбачає спрямування багатьох мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, на допомогу Україні.

Підготував: Сергій Дага