11:21 / 25.09.2023 Экономика

Дуда назвав заборону імпорту зерна з України правильним рішенням

Фото: www.pap.pl

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що рішення запровадити односторонню заборону на імпорт української агропродукції було правильним. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу TVP1.

Дуда зазначив, що польські фермери забезпечують продовольчу безпеку країни та "ми ніколи не зможемо виказати їм достатню вдячність за це".

Я вважаю правильним рішенням те, що польський уряд зберіг заборону на продаж українського зерна на польському ринку. Однак я абсолютно впевнений, що необхідно зробити все, щоб забезпечити максимально можливий транзит.

За його словами, українське зерно "не дійшло до тих країн, які його потребували", а потрапило на такі ринки, як польський.

За словами Дуди, Польському уряду довелось піти на радикальні кроки, щоб підтримати польських фермерів та захистити економічний ринок країни та сільське господарство.

BAGNET нагадує, 20 вересня, МЗС Польщі терміново викликали посла України.

Таке рішення країна прийняла у відповідь на заяву Зеленського про те, що деякі союзники України у Європі "підривають солідарність політичним театром, роблячи із зерна трилер".

Цю заяву український президент зробив, відреагувавши на рішення Польщі, Словаччини та Угорщини зберегти власні обмеження, попри постанову ЄС про зняття ембарго на імпорт зерна з України.

Ембарго на українське зерно: деталі

19 липня стало відомо, що Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина підписали спільну декларацію щодо продовження заборони на ввезення зерна з України після 15 вересня.

13 вересня в ЄС заявили, що для продовження заборони експорту з України не має підстав.

14 вересня парламент Болгарії зняв заборону на імпорт українського зерна.

15 вересня Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції після 15 вересня.

Тоді ж Польща заявила, що ігноруватиме відповідне рішення ЄС.

Крім цього, 16 вересня Уряд Словаччини вирішив, що заборона на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику з України триватиме до кінця року.

У відповідь, у Кабінеті міністрів України заявили про готовність заборонити імпорт деяких товарів із Польщі, Словаччини та Угорщини, якщо ці країни не погодяться зняти односторонню заборону на імпорт української агропродукції.

21 вересня стало відомо, що Польща готова до пошуку компромісу щодо імпорту українського зерна.

22 вересня було анонсовано візит прем’єра Румунії до України, з метою завершити переговори щодо імпорту зерна.

На цьому тлі, Україна, п’ять сусідніх країн та інші країни-члени ЄС зустрінуться 28 вересня у Брюсселі, для вирішення "зернового" питання.

Підготував: Сергій Дага