16:34 / 01.04.2024 Происшествия

Ракетними та дроновими ударами росіяни зруйнували всю критичну енергоінфраструктуру Харкова

Щоб повністю відбудувати Харків, який постраждав внаслідок російської агресії, знадобиться 10 млрд доларів.

Про це заявив мер міста Ігор Терехов у інтерв'ю виданню Liga.net.

За його словами, у бюджеті міста є 3 пріоритети. Перший — це підтримка війська. Терехов зазначив, що за час повномасштабної війни з росією Харків перерахував понад 500 млн гривень на потреби ЗСУ, з них понад 100 млн — з початку 2024 року.

Другим пріоритетом у бюджеті міста є підтримка дітей, батьки яких загинули на полі бою, а третім — це власне відбудова. За словами Терехова, на відбудову Харкова потрібно 10 млрд доларів, і «жоден бюджет міста у світі не може витримати такого навантаження».

Мер міста також зазначив, що до відбудови залучають місцевий бізнес, якому зараз, за словами Терехова, «дуже важко», та допомогу міжнародних партнерів.

Терехов розповів, що окупанти не наблизилися до Харкова, але обстрілюють місто з Білгорода, застосовуючи зенітні керовані ракети С-300, які, як зазначив міський голова, долітають за 40 секунд. Також окупанти частіше почали застосовувати «шахеди».

За його словами, ракетними та дроновими ударами росіяни зруйнували всю критичну енергоінфраструктуру Харкова. Наразі без світла залишаються 150 тисяч жителів міста. У місті цілодобово працюють «Пункти незламності». Терехов повідомив, що за два дні останнього блекауту після обстрілів туди прийшли 28 тисяч харків’ян.

Крім того, у школах безоплатно годують людей. За рік видали 10 мільйонів порцій їжі, додав міський голова.

Наразі у місті проживає 1,3 млн людей, однак попри складу ситуацію з енергопостачанням, Терехов запевняє, що немає підстав для евакуації з міста.

Підготувала: Ніна Петрович