10:43 / 21.03.2024 Происшествия

Поліція затримала банду, яка на замовлення палила будинки (відео)

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Правоохоронці ліквідували організовану групу злочинців, які на замовлення спалювали житло у різних регіонах України. Про це повідомляє Нацполіція і Офіс Генпрокурора.

Таку "послугу" можна було замовити в телеграм-каналі - коштувало це від $500 до $3000. Палії розробляли план вчинення злочину: проводили розвідку місцевості, закуповували паливно-мастильні матеріали та робили з них "коктейлі Молотова". 

Організаторами злочинної групи буди 20-річний та 26-річний мешканці Київської та Чернігівської областей. Для виконання "брудної" роботи вони залучили девʼятьох мешканців Київщини та Житомирщини віком від 17 до 34 років, самі ж приймали замовлення на підпали та розподіляли між членами ОЗГ гроші, отримані за скоєння злочинів.

Фігуранти організовували виїзд на місце події у будь-яку точку країни та закидали будинки та квартири пляшками з запалювальною сумішшю. Підпал чужого майна фільмували на камеру, а відео надсилали замовникам в якості підтвердження виконання.

Таким чином зловмисники встигли пошкодити чотири квартири та пʼять будинків в Чернігівській, Полтавській, Львівській, Житомирській, Вінницькій та Київській областях.

Слідчі Нацполіції провели 24 обшуки та зібрали беззаперечні докази причетності до серійних підпалів всіх 11-ти учасників злочинної групи.

Всім учасникам злочинної групи, включаючи організаторів, повідомлено про підозру за умисне знищення або пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу організованою групою (ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 194 Кримінального Кодексу України).

Підозрюваним вручено клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді цілодобових домашніх арештів. Їм загрожує до десяти років позбавлення волі.

Підготував: Сергій Дага