23:18 / 26.08.2023 Происшествия

На Житомирщині зіткнулися два літаки Л-39, загинули троє пілотів (фото)

Фото: Уламки літака L-39/t.me/DBRgovua

Над Житомирщиною 25 серпня зіткнулися два військові літаки, внаслідок чого загинули троє льотчиків, зокрема відомий пілот з позивним "Джус". 

За даними "Української правди", ввечері в пятницю у Житомирському районі зіткнулися навчальні літаки Л-39.

Інформацію про загибель "Джуса" підтвердили у соцмережах волонтерка Меланія Подоляк і його друг Павло Поцелуєв.

Наше знайомство не було довгим, проте я вдячний тобі за важливі життєві уроки та драйв, який обов'язково залишиться в Повітряних Силах та стане рушієм важливих змін вже для нового покоління пілотів. Вічна пам'ять, Callsign Juice. Тепер ти буквально триматимеш наше небо.

У командуванні Повітряних сил ЗСУ заявили, що розпочали розслідування офіційний коментар буде пізніше з огляду на певні обставини. 

Розслідування обставин авіакатастрофи навчально-бойових літаків L-39 почало і Державне бюро розслідувань.

"Інцидент стався 25 серпня 2023 року. Під час виконання бойового завдання у небі поблизу Житомира зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39. Загинули 3 пілоти Повітряних Сил Збройних Сил України.

ДБР висловлює співчуття родинам загиблих військових та проведе ретельну перевірку для встановлення причин трагедії",повідомляє відомство. 

Особлива увага буде приділена вивченню технічного стану літаків, дотриманню правил підготовки до польотів. Профільні фахівці проведуть ретельну діагностику "чорних ящиків". 

Л-39  - навчально-тренувальний і навчально-бойовий літак чехословацької авіабудівної фірми Aero Vodochody з радянським двигуном. У 1972 році був вибраний основним навчально-тренувальним літаком країн-учасниць Організації Варшавського договору. Серійно вироблявся до 1999 року, побудовано 2 868 літаків. 

Пілот "Джус" (Андрій Пільщиков) брав участь у повітряній обороні Києва, літав на винищувачі МіГ-29. В інтерв'ю західним виданням він наполегливо закликав союзників України надати сучасні винищувачі.

Загинув льотчик-винищувач ПС ЗСУ позивний "Джус"

Підготував: Сергій Дага