23:23 / 23.05.2020 Политика

Відкат реформ починається з президента, - думка

Минув рік президентства Володимира Зеленського. У липні стільки ж буде новому парламенту. Відповідальність за відкат реформ лежить на президентові. Фракція "Слуги народу" прийшла до влади завдяки його популярності, вважає політолог та економіст Михайло Винницький для журналу Країна.

"Бачимо, що Зеленський втрачає контроль над монобільшістю. Окремі депутати фракції вже перестали сприймати розпорядження з Офісу президента. Не зрозуміло, як ухвалюють рішення по фінансових потоках. Напевно, в кожному міністерстві слід говорити про окремі персоналії зі своїми інтересами. Мова не про олігархічні клани, як було раніше, а про нові обличчя, які взяли під контроль певні галузі", - говорить Винницький. .

Каже, за часів Януковича влада була зосереджена в одних руках – в Адміністрації президента, у так званій "сім'ї". Плюс три-чотири бізнесмени з фракції "Партії регіонів". Зараз немає єдиного центру.

"В охороні здоров'я найбільший вплив має голова профільного комітету Верховної Ради Михайло Радуцький. Донедавна він був власником великої приватної клініки. А зараз, не маючи посади у виконавчій владі, впливає на розподіл коштів, - додає Винницький. - Зовнішню політику визначає керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Хоча формально цей вектор у руках міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. У сфері освіти – голова комітету ВР Сергій Бабак. Ці особистості не надто публічні і прийшли до влади не через традиційний олігархічний шлях".

Експерт називає це новою кон'юнктурою.

"Її можна назвати реваншем, бо діють непрозоро – хоча це не точно. Бачення реформування галузей цих "сірих кардиналів" часто не враховує думку експертного середовища. І саме тому їх діяльність нагадує домайданне минуле – через непрозорість і кулуарність методів прийняття рішень".