18:45 / 21.04.2024 Мир

Громадяни Словаччини зібрали 2 мільйони євро для ЗСУ

Це сталося після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва, повідомляє BBC.

Один з організаторів збору коштів на снаряди – 99-річний журналіст Отто Сімко, який пережив Голокост, – наголосив, що російське військо треба вигнати з України, і лише тоді можна буде говорити про мир – на умовах України.

Зазначається, що кампанія кинула виклик чинному уряду країни. Адже прем’єр-міністр Роберт Фіцо – затятий критик України. Його не зацікавила чеська ініціатива із закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Політик відмовився брати в ній участь на європейському рівні. Але громадяни пішли всупереч владі.

“Кошти почали збирати майже одразу, як почули про ініціативу. Популяризивав збір Отто Сімко – це ветеран словацького національного повстання проти нацистів. Водночас кампанія дає чіткий сигнал владі, – визнають учасники. Парламентські, а згодом і президентські вибори розкололи країну. Збір коштів для ЗСУ – це протест проти уряду Роберта Фіцо. Словаки довели: в країні достатньо незгодних з його політикою”, – йдеться у матеріалі ВВС.

“Ми не можемо змиритися з тим, що наш уряд відмовляється допомагати сусідові. Давайте доведемо, що Словаччина не боягуз і перебуває на правильному боці історії. Допоможімо Україні, незважаючи на наш проросійський уряд”, – наводить Sky News слова організаторів акції.

Загалом до ініціативи долучилися понад 20 країн – уряд Словаччини не брав участі в кампанії, заявивши, що конфлікт “не має військового вирішення”, а відправка зброї “лише продовжить війну”.

При цьому повний перелік країн, які фінансують ініціативу, не оголошують. Однак відомо, щодо неї вже долучилися Фінляндія, Португалія, Швеція, Норвегія, Німеччина, Латвія, Люксембург, Нідерланди, Данія, Велика Британія, Канада, Франція, Польща і Бельгія.

Підготувала: Ніна Петрович