12:56 / 04.04.2024 Мир

Байден і Шольц не підтримали ідею Макрона відмовитись від "червоних ліній" щодо рф - WSJ

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Президент Франції Емманюель Макрон закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента США Джо Байдена "зайняти позицію стратегічної двозначності" до росії та залишивши "всі військові варіанти на столі".

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на неназваних чиновників. За їхніми даними, Шольц та Байден таку позицію не підтримали.

Макрон провів з обома лідерами конфіденційні переговори. Ідея французького президента "являла собою радикальний відхід" від позиції, якої адміністрація США дотримувалася з початку вторгнення в Україну.

Підхід Вашингтона був вивірений таким чином, щоб уникнути дій, які могли б спровокувати Москву.

Макрон, навпаки, хотів перестати афішувати "червоні лінії" Заходу та "замість цього змусити Кремль гадати".

Джо Байден "поставив під сумнів необхідність зміни стратегії" через побоювання, що це може спричинити ескалацію та розповзання війни.

Олаф Шольц не підтримав ідею французького колеги, оскільки це може "розділити союзників і зробити країни НАТО стороною конфлікту".

BAGNET нагадує, 26 лютого після зустрічі з лідерами країн Євросоюзу Емманюель Макрон не виключив відправлення європейських військ на територію України. WSJ пише, що своїми словами він "приголомшив союзників".

Про відмову відправляти військових офіційно заявили Велика Британія, Угорщина, Німеччина, Італія, Словаччина, Чехія та Швеція. Аналогічну позицію озвучив генсек НАТО Єнс Столтенберг. 

Підготував: Сергій Дага