15:31 / 23.03.2024 Мир

115 загиблих та 107 потерпілих: хто насправді стоїть за терактом у "Крокус Сіті Хол"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

115 загиблих і 107 потерпілих - такі попередні наслідки теракту в "Крокус-Сіті-Холі", що стався напередодні у підмосковному красногорську. Під час концерту гурту "Пікнік" невідомі увірвалися всередину й почали розстрілювати людей, потому будівля зайнялася. Про ліквідацію нападників, ФСБ сповістили путіна зранку - мовляв, усіх ідентифікували, знайшли та знешкодили. Хто насправді може стояти за нападами й до чого тут російські спецслужби, розбиралася Анна Басова, повідомляють рodrobnosti.

Це мав бути концерт гурту "Пікнік". Але він пішов не за планом. Замість музики, люди почули постріли ще до входу в саму будівлю.

Невдовзі стає відомо - це теракт. Вбрані у камуфляж чоловіки з вогнепальною зброєю увірвалися до "Крокус Сіті Холу" та відкрили вогонь по відвідувачах.

Ми сіли на наші місця у верхньому ряду. За 5 хвилин десь дуже вдалині почалася стрілянина.

Після вибуху будівлю охопило полум'я, почалася пожежа. Частині відвідувачів вдалося врятуватися.

Місце події оточили численні карети швидкої допомоги та рятувальники. російське МНС звітує про понад сто евакуйованих. І це за умов, що основний вихід із незрозумілих причин чомусь не працював.

Ми бігали по всьому "Крокус Сіті", намагалися знайти вихід, але безрезультатно. Зайшли до підвалу "Крокус Сіті Холу", дочекалися МНС, і ось вийшли.

Далі силовики начебто увійшли всередину, щоб знешкодити терористів. З цих причин до охопленої вогнем концертної зали не могли під'їхати рятувальники. Дах став обвалюватися. Аж коли кількість загиблих перевищила щонайменше 4 десятки, на місце прибули пожежні гелікоптери. А згодом - і слідчий комітет рф на чолі з олександром бастрикіним.

За лічені години, на місці так званого злочину, знайшли зброю. Щоправда, ідентифікувати докази не квапляться. Як і називати причетних до нападу. Натомість у кремлі спробували одразу знайти винних.

Якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму, чинити з ними та їхніми ідейними натхненниками інакше - неможливо. Всі вони повинні бути знайдені та безжально знищені як терористи. Включно з офіційними особами держави, яка вчинила такий злочин. Смерть за смерть.

Причетність України заперечили одразу Сполучені Штати - про це заявив координатор Білого дому з нацбезпеки Джон Кірбі. А в Офісі Президента України нагадали - в нас триває повномасштабна війна. Тож українцям точно є чим зайнятися, окрім як влаштовувати теракти в столиці країни-агресорки.

Михайло Подоляк, радник голови Офісу Президента України:

Для України важливо провести ефективні бойові дії, наступальні дії для того, щоб знищити російську регулярну армію і таким чином закінчити цю війну. По-друге, Україна ніколи не використовувала терористичні методи ведення війни, тероризм як метод - на відміну від російської федерації.

путін, який мав вийти до громадян з екстреним зверненням, робити це передумав. Натомість уже зранку російські медіа рясніють повідомленнями:

ФСБ встановили й знешкодили всіх терористів, причетних до нападу на рок-концерт. Ідеться про 11-х осіб, зокрема, 4-х виконавців - їх накрили у брянській області. Всі - громадяни Таджикистану. Офіційний Душанбе причетність своїх громадян заперечує. За однією з версій, за терактом стоять бійці "ІДІЛ".

Їхнє відеозвернення, що ширилося мережею вчора, виявилося фейком. Щоправда, версії про їхню причетність все ж повідомили деякі американські видання, зокрема, "Сі-Бі-Ес" та "Нью-Йорк-Таймс". Мовляв, це помста за події у Сирії та Афганістані.

До слова, кілька тижнів тому газета " The Wall Street Journal" писала: американська розвідка попередила росію про ймовірний теракт у москві. Й передала всі наявні дані, які у кремлі оцінили позитивно.

В Українській розвідці ж вважають, що стрілянина у москві - це провокація режиму путіна. Вони воліли звинуватити Україну та використати розстріл власних громадян як привід для ще жорстокіших ударів по нашій країні.

Теракт у москві - спланована і свідома провокація російських спецслужб за вказівкою путіна. Її мета - виправдання ще більш жорстких ударів по Україні та тотальної мобілізації на росії. путін має великий досвід організації подібних терактів як способу посилення власної влади, починаючи з підривів будинків на Каширському шосе. Як і тоді, сьогоднішня акція залякування росіян стане приводом до максимального "закручування гайок" на самій росії.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України:

Саме через теракти в москві та кількох інших містах, путін прийшов до влади у 2000 році. Цим, власне, й виправдали військову операцію проти Ічкерії, коли російські ракети ущент розгромили столицю Грозний.

Відповіді, чому вбили сотні людей, зокрема, дітей на Дубровці у 2002 році та в бесланській школі у 2004, родичі загиблих не отримали й досі.

Підготував: Сергій Дага