18:08 / 15.03.2024 Мир

Внутрішні сварки німецьких політиків підсилюють головного рашиста

Партійні чвари всередині трипартійної правлячої коаліції Німеччини не є новиною, та сьогодні для усієї Європи це дуже небезпечно.

Як повідомляє Politico, члени Партії зелених і Вільної демократичної партії, партнери Шольца по коаліції, рішуче виступили за відправку ракет Taurus Україні, хоча сам канцлер відмовляє у цьому.

Ця ключова розбіжність останніми днями стала напрочуд публічною, створивши враження розколу, що не лише підірвало європейські спроби продемонструвати рішучість у той час, коли підтримка України з боку США була поставлена під сумнів, але й зробило німців особливо легкою мішенню для російських операцій з впливу. Шольц нещодавно подвоїв своє "ні", стверджуючи, що постачання Україні ракет Taurus може призвести до війни з Росією, оскільки, за його словами, це вимагатиме безпосереднього залучення німецьких солдатів.

Політики з партій, які формують коаліційний уряд Шольца, виступили проти цієї заяви, стверджуючи, що існують обхідні шляхи для уникнення прямого залучення німецьких військ — і що відверте занепокоєння Шольца, його постійне підкреслення того, чого він не хоче робити, грає прямо на руку Путіну. У нещодавньому есе в Frankfurter Allgemeine Zeitung відомий депутат від Зелених Антон Хофрайтер об'єднався з консервативним опозиційним депутатом Норбертом Реттгеном для різкої критики риторики Шольца щодо України й відмови відправити ракети, звинувативши його в поширенні "страху і терору" серед населення.

"Нездатність Шольца представити єдиний фронт допомоги Україні у власному уряді ставить питання про те, як він зможе допомогти у формуванні спільного курсу серед європейських союзників", — зазначає видання.

Як вважає Politico, позиція Шольца щодо ракет Taurus, схоже, є частиною ширших політичних зусиль, спрямованих на те, щоб зобразити себе "канцлером миру" — розсудливим європейським лідером, який знає, як підтримати українців, уникаючи при цьому ширшого конфлікту з росіянами. Для Шольца, який має історично низький рейтинг довіри, дотримання цієї лінії стало частиною його боротьби за політичне виживання. Опитування показують, що німці підтримують його підхід до ракет Taurus, попри його загальну непопулярність.

Намагання Шольца, щоб його розглядали як "канцлера миру", також є певною традицією для його соціал-демократів, партії, яка прагнула до послаблення напруженості у відносинах з Радянським Союзом під час холодної війни. Питання полягає в тому, чи збережеться його уряд, коли він намагатиметься дотримуватися цієї лінії, особливо зважаючи на те, що найжорсткіша критика такого підходу лунає з боку його власних партнерів по коаліції.

Підготувала: Ніна Петрович