18:27 / 25.02.2024 Мир

Росіяни досить швидко знаходять заміну ліквідованим в Україні окупантам, - аналітики

Поки що агресор генерує нові сили приблизно зі швидкістю, еквівалентною поточним своїм втратам, відзначають аналітики ISW та додають, що незважаючи на те, що Росія перехопила ініціативу на полі бою, російська армія страждає від багатьох недоліків, які Україна навчилася використовувати. А сукупна економічна потужність союзників України в багато разів перевищує російську.

Наразі неясно, чи зможе агресор підтримувати наступальні операції в такий самий спосіб на більш високому оперативному рівні зі ще більшими втратами.

У звіті додають, що головний рашист залишається смертельною загрозою як для НАТО, так і для України.

Кремль місяцями створював умови для проведення операцій гібридної війни в країнах Балтії та Фінляндії і наразі проводить такі операції проти Молдови.

Експерти вказують на те, що цілями Путіна залишаються руйнування НАТО як ефективного альянсу, розрив зв'язку між Сполученими Штатами та Європою і побудова нового світового порядку, в якому голос і сила Росії будуть домінуючими.

Інтереси Америки, Європи та американських союзників в Азії та в усьому світі нерозривно пов'язані з наданням допомоги Україні у перемозі над Росією.

За оцінками російських ЗМІ, з початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року в Україні загинуло понад 75 000 російських військовослужбовців.

РосЗМІ проаналізували дані відомств РФ, які фіксують смерті своїх громадян. У результаті вони вказали, що з лютого 2022 року по грудень 2023 року на війні загинуло від 66 000 до 88 000 російських військовослужбовців.

"Медуза" і "Медіазона" екстраполювали поточні щомісячні показники загибелі російських військових в Україні на січень і лютий 2024 року і підрахували, що з початку повномасштабного вторгнення загинуло приблизно 83 000 російських військовослужбовців.

Вони відзначили, що кількість загиблих російських військових в Україні почала неухильно зростати після початку локальних російських наступальних операцій на сході України в жовтні 2023 року, і додали, що з середини 2023 року більшість загиблих складали російські добровольці.

За оцінками американської розвідки за грудень 2023 року, російські війська втратили з початку повномасштабного вторгнення 315 000 осіб.

В огляді зазначають: оцінка "Медуза" і "Медіазона" узгоджується з американською оцінкою, виходячи зі стандартного співвідношення поранених до вбитих для російських військ в Україні – три до одного.

Аналітики додають, що російські війська наразі підтримують наступальні операції в Україні, незважаючи на ці важкі втрати, "покладаючись на криптомобілізацію".

"Росія генерує нові сили приблизно зі швидкістю, еквівалентною поточним російським втратам, що дозволяє російським військам постійно посилювати атакуючі підрозділи і регулярно проводити ротацію на оперативному рівні", – повідомляють в огляді, посилаючись на проаналізовані дані.

При цьому відзначають: "Однак неясно, чи зможе Росія підтримувати наступальні операції в такий самий спосіб на більш високому оперативному рівні, що спричинить ще більші втрати".

Підготувала: Ніна Петрович