19:09 / 11.02.2024 Мир

Байдену перед виборами почали частіше нагадувати про вік

Словесні помилки та доповідь спецпрокурора повертають вік президента Джо Байдена у центр уваги виборчих перегонів-2024. Вони відобразили побоювання демократів щодо президента Байдена і активізували республіканців, які намагаються виставити Байдена слабким.

«Коли президент Байден з'явився на пресконференції в останню хвилину в четвер [8 лютого] увечері, він сподівався запевнити країну в своїй гостроті розуму – через кілька годин після того, як у доповіді спеціального прокурора він був названий «доброзичливою літньою людиною з поганою пам'яттю». Натомість, явно розлючений пан Байден зробив саме таку словесну помилку, які змушують нервувати демократів вже кілька місяців, помилково назвавши президента Єгипту Абдель Фаттаха Ас-Сісі «президентом Мексики», – зазначає The New York Times.

81-річний Байден наполягав на пресконференції, що «з моєю пам'яттю все гаразд». Проте в одній короткій фразі доповіді спецпрокурора Роберта К. Гура, який розслідував поводження Байдена з секретними документами, відобразилися побоювання демократів, які затамовують подих, коли Байден з'являється на публіці, і надії республіканців, особливо колишнього президента Дональда Трампа та його союзників. 

Кампанія Байдена побудувала свою стратегію на тому, щоб переконати виборців, що листопадові вибори – це вибір між президентом, незалежно від сумнівів громадськості щодо його віку, і опонентом у особі 77-річного Трампа, якого вони змальовують як загрозу демократії та особистим свободам.

Попри всі вразливі місця Трампа – Республіканська партія перебуває у затяжній смузі невдач відтоді, як він прийшов до влади, – 2 мільярди доларів, які кампанія Байдена та її союзники сподіваються зібрати і витратити, не зроблять нинішнього президента молодшим. А пресконференція стала прикладом політичної небезпеки для Байдена, чиї помилки частково посилюються жорстким контролем команди Білого дому над його виступами у ЗМІ. 

Девід Аксельрод, колишній стратег Барака Обами, який став одним з провідних діячів Демократичної партії сказав, що звіт спеціального прокурора викликає занепокоєння у демократів, тому що він «зачіпає суть того, що зараз турбує Байдена в політичному плані, а саме – поширений страх, що він не впорається з цим завданням».

«Найбільш руйнівні речі в політиці – це ті, що підтверджують вже існуючі підозри людей, і це ті речі, які поширюються дуже швидко. Це проблема», – зазначив Аксельрод.

Для республіканців, які прагнуть усунути Байдена, звіт і гнівна реакція президента стали подарунком після кількох днів, коли їхня власна дисфункція в Конгресі домінувала в новинах. Кріс ЛаСівіта, провідний стратег Трампа, назвав характеристику Байдена, дану спеціальним радником, «нищівною і визначальною».

«Звіт підтверджує те, що американці бачили з екранів своїх телевізорів протягом останніх кількох років – що літня людина з поганою пам'яттю веде Америку в трясовину воєн, інфляційної катастрофи та відсутності можливостей для американців, які платять податки», – сказав ЛаСівіта.

Плутанина Байдена з Єгиптом і Мексикою сталася невдовзі після того, як минулого тижня він зробив кілька помилок щодо померлих європейських лідерів. По-перше, під час передвиборчої кампанії в Неваді він переплутав Франсуа Міттерана, колишнього президента Франції, який помер у 1996 році, з нинішнім президентом країни Еммануелем Макроном. Потім він двічі згадав про зустріч у 2021 році з Гельмутом Колем, колишнім канцлером Німеччини, який помер у 2017 році, а не з Ангелою Меркель.

Підготувала: Ніна Петрович