22:55 / 17.01.2024 Мир

Бельгія морально готується відібрати у росіян гроші на їхню війну

Після 2022 року Сполучені Штати та їхні союзники заборонили операції з центральним банком і Міністерством фінансів Росії, заблокувавши близько 300 мільярдів доларів суверенних російських активів на Заход. І от сьогодні, Бельгія не проти конфіскації заморожених активів російського центрального банку на суму 280 мільярдів євро, але має бути чіткий механізм, наприклад використання активів як застави для залучення коштів для України, пише Reuters з посиланням на заяву прем’єр-міністра Бельгії  Александра Де Кроо.

Країни G7 обговорюють можливу конфіскацію заморожених російських активів, хоча деякі з них занепокоєні, що це створить небезпечний прецедент, відсутністю механізму і ризиками такого кроку для центральних банків країн.

Де Кроо сказав Reuters у Давосі, що Бельгія готова до дискусії про те, що робити з відсотками щодо заморожених російських активів і самими активами.

"Ми не кажемо "ні" конфіскації активів. Але нам потрібно працювати над механізмом. Наприклад, вони можуть бути використані як застава для залучення коштів для України", — сказав він.

Бельгія й надалі відкрита до обговорення та готова брати участь у розв'язання питання, пошуку правової основи для цих переказів в Україну, не дестабілізуючи світову фінансову систему.

Де Кроо наголосив на ризику підірвати фінансову стабільність, оскільки центральні банки часто депонують активи один одному.

Левова частка активів — по суті цінні папери, в які інвестував російський Центральний банк — заморожені в Euroclear, депозитарії в Брюсселі.  Деякі цінні папери підлягають погашенню і, отже, конвертуються в готівку — операція, яка оподатковується за ставкою 25%, сказав він.

"Якщо є якийсь оподатковуваний дохід, ми його відокремлюємо, щоб він міг піти в Україну", — сказав Де Кроо.

За його словами, податок на заморожені активи склав близько 1,3 мільярда євро в 2023 році, а в 2024 році становитиме близько 1,7 мільярда євро.

Повідомили: Ніна Петрович