14:50 / 27.11.2023 Мир

Японія має виплатити компенсації південнокорейським "жінкам для втіхи" часів Другої світової

Фото: AP Photo/Ahn Young-joon, File

Апеляційний суд Південної Кореї 24 листопада ухвалив рішення на користь групи колишніх "жінок для втіхи", яких експлуатували японські військові в борделях під час Другої світової війни. Тепер японський уряд має сплатити жінкам компенсації. Про це пише The Japan Times.

У 2021 році Центральний окружний суд Сеула спершу зобов'язав Японію виплатити компенсацію групі позивачок, яких колись експлуатували японці, примушуючи до сексуальних контактів, а також їхнім сім'ям, які втратили годувальницю. За три місяці у 2021 році цей же суд, але з іншим складом суддів, відхилив цю справу і скасував рішення про компенсацію. Жінки оскаржили нове рішення у Верховному суді. 24 листопада стало відомо, що Високий суд Сеула у Південній Кореї скасував рішення від 2021 року.

Таким чином, Суд зобов’язав японський уряд по 154 тисячі доларів кожній з 16 позивачок. Інтереси більшості із них представляють вже родичі, бо жінок немає серед живих.

"Я вважаю, що Японія повинна щиро перепросити перед позивачками й надати їм компенсацію відповідно до рішення", – сказала журналістам 94-річна Лі Йон Су (фото), єдина на сьогодні жива "жінка для втіхи" серед позивачок цієї справи.

Підготував: Сергій Дага