23:58 / 13.11.2023 Мир

Опозиційна діячка очолила польський Сейм

Представниця опозиційної "Громадянської платформи" Малгожата Кідава-Блонська, яка у 2021 році претендувала на участь у президентських виборах, у понеділок була обрана новим маршалком (спікером) Сейму, повідомила пресслужба верхньої палати польського парламенту.

Кандидатуру Кідави-Блонської підтримали 66 сенаторів, тоді як за іншого претендента від партії влади "Право і справедливість" Марека Пенька віддали голоси 33 парламентарі.

Згідно з коаліційною угодою, яку підписали лідери опозиційних сил – "Громадянська платформа", "Польща 2050", Польської народної партії та "Нової лівиці", Кідава-Блоньська обійматиме посаду голови Сенату до 13 листопада 2025 року, після чого її має замінити інший представник опозиції.

Малгожата Кідава-Блоньська приєдналася до "Громадянської платформи" у 2001 році, після чого неодноразово обиралась до Сейму, а також працювала в останньому уряді Дональда Туска речницею.

Політикиня балотувалася на посаду президента Польщі на виборах у 2020 році, які не відбулися через пандемію коронавірусу, а у 2021-му році поступилась меру Варшави Рафалу Тшасковському. З грудня 2021 року вона була віцепрезиденткою "Громадянської платформи".

Підготувала: Ніна Петрович